Interoperabilnost železnica u fokusu radionice u Banjaluci

Evropska agencija za železnice (ERA) i Transportna zajednica organizovale su od 10. do 12. septembra u Banjaluci radionicu o ocenjivanju usaglašenosti u železničkom sektoru, u okviru IPA projekta Evropske unije.

Svojevrsna obuka o tome kako se u Evropskoj uniji sprovodi ocenjivanje usaglašenosti železničkih sistema, okupila je predstavnike zemalja Zapadnog Balkana, Gruzije i Turske. U fokusu su bile važeće EU regulative, posebno one koje se tiču interoperabilnosti železnica, odnosno sposobnosti različitih železničkih sistema i vozova da funkcionišu zajedno bez problema.

Kako stoji u saopštenju Direkcije za železnice Srbije, tokom radionice, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa pravilima ocenjivanja usaglašenosti u železničkom sektoru EU. Predstavljena je važna regulativa, posebno Direktiva (EU) 2016/797 Evropskog parlamenta i Saveta od 11. maja 2016. godine, koja se odnosi na interoperabilnost železničkog sistema. Učesnici su dobili detaljna objašnjenja o tome kako se ova pravila primenjuju.

– Poseban akcenat je stavljen na procedure imenovanja, prijavljivanja i akreditovanja tela za ocenu usaglašenosti, ulogu i obaveze prijavljenog tela, kao i monitoring prijavljenih tela od strane ERA. Posebno važno je bilo to što je predavač objasnio na koji način države koje nisu članice EU treba da primenjuju propise iz ove oblasti – navodi se u saopštenju i dodaje da je predstavljen i Blue guide – uputstvo o sprovođenju EU pravila za proizvode 2022 , koje je veoma značajno za sve aktere na železničkom tržištu.

Foto: PlutonMedia arhiva, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.