Matej Zakonjšek preuzeo dužnost direktora Transportne zajednice

Matej Zakonjšek, prvi direktor Transportne zajednice, preuzeo je dužnost 1. avgusta.

Na osnovu jednoglasne odluke EU i zemalja Jugoistočne Evrope, Regionalni odbor imenovao je 6. jula Zakonjšeka za novog direktora Stalnog sekretarijata sa sedištem u Beogradu, a Ljubu Siljanosku za zamenicu direktora.

Matej Zakonjšek, foto: European Commission

Zakonjšek je dugi niz godina posvećen podršci integrisanju transportnog tržišta Zapadnog Balkana u EU, a ima iskustvo kako u vladinom, tako i u privatnom sektoru. Karijeru je otpočeo pridruživši se slovenačkoj vladi kao ataše u Stalnom predstavništvu Slovenije pri EU. Nakon toga, bio je aktivan tokom slovenačkog predsedavanja Savetom Evropske unije, te pri Ambasadi Slovenije u Londonu. Za to vreme, bio je i saradnik slovenačkih predstavnika u Međunarodnoj pomorskoj organizaciji (IMO).

Njegov angažman u privatnom sektoru počeo je 2011. godine kada je postao generalni direktor indijske multinacionalne CKGS, najpre u Londonu, a potom Dubaiju. Nakon toga, 2014. se vraća u Sloveniju, gde je postaje savetnik slovenačkog premijera za spoljnu trgovinu i saradnju.

Nakon što je imenovana za evropsku komesarku za saobraćaj, Violeta Bulc pozvala ga je da se pridruži njenom kabinetu. Za šefa kabineta postavljen je 1. juna 2015.

Zakonjšek se tokom 2019. pridružio Direkciji Evropske komisije za mobilnost i transport, gde je radio na transportnim odnosima sa zemljama Zapadnog Balkana. Njegovo veliko iskustvo i posvećenost biće od značaja za dalje jačanje uloge stalnog Sekretarijata transportne zajednice i uspešnu integraciju transportnog tržišta Zapadnog Balkana u EU, navodi se u saopštenju Transportne zajednice.

Ljuba Siljanoska iz Severne Makedonije postavljena je za zamenicu direktora i njen mandat će početi 1. septembra. Siljanoska ima više od 19 godina radnog iskustva u nacionalnim i međunarodnim organizacijama, od kojih 9 u oblasti razvoja transportnog sektora, sa fokusom na projekte koje finansira Evropska unija.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.