Železnički transport Azija-Evropa – 7 zemalja zajednički za veću efikasnost na Srednjem koridoru

Sedam zemalja nedavno se udružilo u cilju efikasnijeg železničkog transporta Srednjim koridorom koji povezuje Aziju i Evropu, piše trans.info. 

Na inicijativu Azerbejdžana, osnovana je međunarodna asocijacije „Evroazijska transportna ruta„, kojoj su se pridružili Kirgistan, Uzbekistan, Tadžikistan, Turska, Austrija i Kina. Ovo udruživanje bi trebalo da poboljša koordinaciju međunarodnog transporta u centralnoazijskom regionu. Takođe, ovaj korak se uklapa u razvojnu strategiju inicijative „Pojas i put“, koja je ključni interes za Kinu.

Tokom konsultativnog sastanka u Bakuu, rukovodioci železničkih uprava iz ovih sedam zemalja potpisali su protokol kojim zvanično osniva ova međunarodna asocijacija. Učesnici su diskutovali o strukturi, organizaciji radnih grupa, izazovima digitalizacije, kao i marketingu, komunikacijama, pravnom okviru.

Rovshan Rustamov, predsednik Azerbejdžanskih železnica, poručio je da će uskoro biti završene sve zvanične procedure i „Evroazijska transportna ruta“ bti formalno uspostavljena.

Poboljšanje na Srednjem koridoru

Transkaspijska međunarodna transportna ruta (TITR), poznata kao Srednji koridor, proteže se od Kine preko Kazahstana, preko Kaspijskog mora do Azerbejdžana, Gruzije, Turske i na kraju u Evropu. Formiranje novog tela trebalo bi da poboljša konkurentnost ovog vitalnog puta između Azije i Evrope na globalnom tržištu. Ključni deo ovog koridora je železnica Baku-Tbilisi-Kars, koja povezuje Azerbejdžan, Gruziju i Tursku. 

Uloga i interes Kine

Kako se navodi, Kina ima značajan interes u povećanju teretnog saobraćaja kroz evroazijski region, zbog čega je postala članica Asocijacije za evroazijsku transportnu rutu.

– Od početka godine, transportovali smo 200 kontejnerskih blok vozova kroz Evroaziju ka Evropi i ovaj broj će nastaviti da raste – rekao je Yan Bin, šef China Railway Container Transportation Corporation i naglasio da se očekuje da će se i broj vozova koji koriste ovu rutu i obim transportovanih dobara povećati. Formiranje asocijacije se uklapa u inicijativu Kine „Pojas i put“, dodaje se.

Foto: Pixabay.com/Mirko Fabian, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.