Ispituje se zloupotreba konkurencije na tržištu tahografa u Srbiji

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv društva Tahograf BG doo radi utvrđivanja postojanja radnje zloupotrebe dominantnog položaja.

Kako je navedeno u zaključku objavljenom na sajtu Agencije, Komisija za zaštitu konkurencije primila je 02.02.2024. godine inicijativu za ispitivanje povrede konkurencije, podnetu protiv društva Tahograf BG doo.

U inicijativi se navodi da je društvo Tahograf BG predstavnik proizvođača tahografa Continental VDO u Srbiji i da je tržišni udeo tahografa koje proizvodi Continental VDO i sa njim povezana lica u Republici Srbiji oko 90%. Ovakav udeo na tržištu je posledica činjenice da proizvođači vozila (npr. kamiona) uglavnom ugrađuju tahografe proizvođača Continental VDO, koja situacija nije karakteristična samo za tržište Republike Srbije.

Takođe, u inicijativi se opisuje i odnos prema radionicama za tahografe.

Komisija će, kako je navedeno, u ispitnom postupku, saglasno članu 41. Zakona, preduzeti sve potrebne dokazne radnje u cilju pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja, ispitati postojanje povrede konkurencije, a po okončanju postupka doneti konačnu odluku o postojanju povrede konkurencije.

Foto: shutterstock.com, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.