Za pola godine direktan let na liniji Beograd-Tokio

Avio kompanija Air Serbia uspostaviće u narednih šest meseci direktan let na liniji Beograd-Tokio, najavio je četvrtak (17. oktobra) predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na Poslovnom forumu Srbija-Japan.

Povezivanje sa Japanom, kako je istakao, „od najvećeg je značaja za našu zemlju“.

– Razgovaramo o uvođenju tri nova direktna leta iz Beograda, a jedan od njih je direktan let do Tokija. Daćemo sve od sebe da uspostavimo ovu liniju u narednih šest meseci – rekao je na Poslovnom forumu u Palati Srbija, na kome učestvuje više od 100 predstavnika japanskih kompanija.

Trgovinska razmena dve zemlje trenutno je manja od 350 miliona evra, a kako je istaknuto na događaju, biće prilika da se uveća u budućnosti.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna spoljno-trgovinska robna razmena Japanom, od januara do juna ove godine, iznosila je 160,1 milion dolara. Podaci Narodne banke Srbije pokazuju da su prilivi po osnovu ulaganja japanskih rezidenata u našoj zemlji iznosili 473,4 miliona evra u periodu od 2010. do 2023. godine.

Uskoro još jedna investicija u Srbiji

Predsednik japanske organizacije za spoljnu trgovinu Džetro Susumu Kataoke istakao je primetan porast japanskih investicija u Srbiji u prethodnom periodu – Nidec, NTD Data, Nippon Express, Toyota…

Podvukao je da japanske kompanije imaju veliko interesovanje za ulaganje u našu zemlju, pre svega imajući u vidu naš strateški položaj, te dodao kako se nada da će Srbija uskoro dobiti još jednu japansku investiciju.

Na Poslovnom forumu Srbija-Japan učestvuju kompanije iz različitih sektora, kao što su informaciona oprema, infrastruktura, građevinarstvo, finansije, proizvodnja farmaceutske opreme, inženjering…

Da su japanske kompanije sve više zainteresovane za investicije u Srbiji potvrdio je i ambasador Japana Akira Imamura.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević  istakao je da je Srbija rekorder u regionu po stranim direktnim investicijama i pozvao je japanske kompanije da iskoriste geopolitičku poziciju Srbije koja pruža pristup bez carina za tržište od blizu tri milijarde ljudi. Takođe, naglasio je da Srbija ima dobre ekonomske odnose i sa američkim, evropskim, azijskim i afričkim državama. Premijer je pozvao japanske kompanije da posete EXPO 2027, podsećajući da će predstavnici Srbije sledeće godine posetiti EXPO u Osaki.

Izvor: RTS
Foto: Unsplah/Romeo A, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.