Na novi ŽIT kontejnerski terminal u Makišu stigao prvi COSCO voz (VIDEO)

Dolaskom prvog voza kineske brodarske kompanije COSCO 16. oktobra, počeo je operativni rad na novom kontejnerskom terminalu ŽIT Beograd (Železnički integralni transport Beograd) u Makišu.

– Ovo je prvi voz kineske kompanije COSCO, sa kojom smo potpisali ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i koja će dopremati kontejnerske vozove iz luke Pirej. Još jedan ugovor potpisali smo sa slovenačkom kompanijom Adria Kombi, koja će dopremati kontejnerske vozove iz luke Kopar – rekao je Goran Popović, direktor ŽIT Beograd.

Kako se navodi u saopštenju Železnica Srbije, tokom septembra intenzivno se radilo na pripremi pravnih, infrastrukturnih i tehničkih uslova i na izvođenju građevinskih radova koji su bili neophodni za preseljenje terminala na novu lokaciju u ranžirnoj stanici Beograd u Makišu. Kompletna mehanizacija (ričštekeri, viljuškari, kamioni za distribuciju kontejnera) i ostala oprema sa starog terminala preseljena je na novi terminal kako bi on u potpunosti bio spreman za prve kontejnerske vozove.

– Zahvaljujući podršci i pomoći Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, privrednog društva Železnice Srbije kao osnivača ŽIT, kao i Srbija Karga i Infrastrukture železnice Srbije, ali i velikom naporu zaposlenih, kontejnerski terminal ŽIT Beograd u potpunosti je spreman za prijem i otpremu kontejnerskih vozova, pretovar kontejnera i dostavu robe do krajnjih korisnika u Srbiji – naglasio je Popović.

Prema rečima direktora ŽIT-a, potpisan je ugovor sa špedicijom Feršped, koja je otvorila predstavništvo na terminalu i koja će pružati usluge pripreme dokumentacije za carinjenje robe klijentima, a trenutno se vode i pregovori oko preseljenja carinske ispostave Makiš na nov terminal ŽIT.

Novi kontejnerski terminal ŽIT u Makišu obuhvata površinu od 5 hektara i ima parking za kamione, manipulativni plato, dva industrijska koloseka dužine po 1.000 metara, skladišni prostor za kontejnere površine oko 23.000 m2, kamionsku vagu i druge podsisteme neophodne za funkcionisanje terminala. U proteklom periodu završene su i prilazne saobraćajnice terminalu.

Pored ričštekera, specijalizovanih mašina za pretovar kontejnera i ostale pretovarne opreme, u narednom periodu planirana je kupovina još jedne mašine, čime će se znatno povećati kapacitet i pouzdanost usluga koje terminal pruža, dodaje se u saopštenju i naglašava kako je cilj da „novi ŽIT terminal u Makišu u što skorije vreme postane vodeća kompanija u kontejnerskom saobraćaju u vlasništvu države“.

Voz je na ŽIT Terminal dovezao Srbija Kargo, a video pogledajte u nastavku:

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.