Udruženo za prava vozača kamiona – Sastanak u Turskoj povodom novog sistema na granicama Šengena

Predstavnici međunarodnih drumskih prevoznika zemalja pogođenih namerom EU da uvede novi sistem ulaska i izlaska na svojim spoljnim granicama (EES), sastaće se 24. ovog meseca u Istanbulu, kako bi zauzeli zajednički stav oko te mere, najavio je predsednik Poslovnog udruženja Međunarodni transport Neđo Mandić na Sajmu saobraćaja u Novom Sadu.

– Nadam se da ćemo, zajedno sa vladama tih zemalja i uz podršku evropskog udruženja prevoznika u Briselu, uspeti da se izborimo za ravnopravan položaj naših, sa ostalim vozačima – rekao je Mandić i dodao da tu nadu ne dele i međunarodni prevoznici iz Turske, Albanije, Severne Makedonije i drugih zemalja čijim vozačima preti ograničenje boravka u EU.

Mandić podseća da Poslovno udruženje Međunarodni transport godinama ukazuje na ovaj problem i posledice po transportnu industriju. Više puta su se, podsetio je, obraćali Evropskoj komisiji i dokazivali da je brojanje 90 u 180 dana potpuno pogrešno, jer kalkulacije pokazuju da tih 90 dana efektivno ne bude ni 60 dana.

– Sve naše inicijative su  odbijene, a odgovoreno nam je da EU neće odustati od namere da uvede taj sistem – objašnjava Mandić.

– Sugerisali su nam da postoje i izuzeci poput brodara i pilota, kojima je dozvoljeno da prekorače broj dana boravka u EU, ali ne i nama. Obraćali smo se predsedniku države i Vladi i ovih dana nam je rečeno da će Evropska komisija na naš zahtev raspravljati o tom problemu. Upozorili smo našu Vladu da smo spremni i da blokiramo šengensku granicu, koliko god bude potrebno, dok ne shvate da ne možemo biti građani drugog reda.

Mere Evropske komisije kojima se ograničava boravak vozača iz zemalja van EU, ponovljeno je na panelu posvećenom edukaciji vozača, dodatno će uvećati manjak profesionalaca za volanom. Generalni direktor Srbijatransporta Goran Aleksić procenjuje da „našoj zemlji nedostaje 4 do 5 hiljada profesionalnih vozača godišnje“.

– Prema evidenciji Agencije za bezbednost saobraćaja, u Srbiji ima 170 hiljada licenciranih profesionalnih vozača, od čega je 35 odsto starije od 55 godina, a manje od deset odsto je mlađe od 30 godina. Taj problem je sada velik, a za deset godina biće drastično veći – izjavio je Aleksić.

U pogledu ka budućnosti transportne industrije u Srbiji, nadu uliva veliko interesovanje učenika za saobraćajna zanimanja, posebno za smerove  vozača motornih vozila. U ovoj školskoj godini je, prema rečima Nemanje Radovića iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, u 40 saobraćajnih škola širom Srbije formirano 54 odeljenja sa oko 1.150 učenika – budućih profesionalnih vozača. Po broju upisanih odeljenja ovo je najveći trogodišnji profil u Republici Srbiji, zaključio je on.

Foto: Pexels.com/Kagan Bastimar, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.