Transport VAKCINA: Emirates nudi kompaniji Pfizer logističku podršku

Kompanija Emirates sarađuje sa globalnim farmaceutskim kompanijama, uključujući Pfizer, kako bi se pozabavila logističkim izazovima distribucije vakcina protiv koronavirusa, izjavio je predsednik kompanije Tim Clark, prenosi CNBC.

– Industrija pokušava da uspostavi najbolju praksu koja uključuje nezavisni lanac snabdevanja i ovu “logističku vežbu”, kako bi osigurala da vakcine isporučimo na tržišta kojima su toliko potrebna. Zparavo – to je cela planeta – rekao je Clark za CNBC.

Kompanija Pfizer objavila je prošle nedelje da je njihov “kandidat za vakcinu”, razvijen u saradnji sa nemačkim BioNTech-om, više od 90% efikasan u sprečavanju virusa COVID-19. Clark je rekao da Emirates i ostali u vazduhoplovnoj industriji rade sa kompanijom Pfizer na složenoj logistici.

– Logistika distribucije vakcine ove prirode, s obzirom na uslove pod kojima mora biti otpremljena, predstavljaće izazov za industriju – dodao je Clark.

Tokom otpreme i skladištenja, „kandidat za vakcinu“ kompanije Pfizer mora se držati na oko -100 stepeni Farenhajta, odnosno -70 stepeni Celzijusa, kako bi se održala optimalna efikasnost.

Emitrates testira mogućnost da distribuira ovu Pfizer vakcinu svojim avionima u specijalno dizajniranim kontejnerima, kako bi održao zahtevanu temperaturu kroz sve tačke, dodao je Clark.

Kompanija Pfizer najavila je kako na osnovu trenutnih projekcija očekuje da će u 2020. proizvesti do 50 miliona doza vakcina, kao i do 1,3 milijarde doza 2021. godine. I druge vakcine su u kliničkim ispitivanjima širom sveta – američki kandidati su Moderne, AstraZenece i Johnson & Johnson.

– Ako na tržište izađe više vakcina, koje možda ne budu toliko zahtevne po pitanju transporta i mogu se transportovati na minus deset ili minus pet stepeni Celzijusovih – onda imamo veće šanse da ih jednostavnije i brže distriburiramo – rekao je Clark u intervjuu za CNBC.