„Digitalizacija menja logističke lance, ali ljudi su i dalje glavna karika“

Logistički kongres WOF Summit okupio je 4. i 5. maja u Beču ključne igrače u oblasti logistike i lanca sanbdevanja u regionu Centralne i Istočne Evrope. Događaj održan u hotelu Marriott Vienna, pod pokroviteljstvom Grada Beča i Bečkog kongresnog biroa – Meeting Destination Vienna, obuhvatio je panel diskusije, izglaganja, kao i mnogobrojne poslovne sastanke, a u izlagačkom delu predstavile su se kompanije Packeta Group, Gebruder Weiss, Aerodrom Budimpešta, Quick Cargo Service, C.H. Robinson, Forto, DoDo i Logenix.

Više od 50 govornika i 300 delegata okupilo se u Beču kako bi razgovarali o ulozi digitalizacije, tehnologije i inovacija kao ključnih pokretača za transformaciju celog lanca snabdevanja i logistike, a među temama izlaganja bili su i aktuelni izazovi i mogućnosti e-trgovine, održivo ulaganje u industriju itd.

Među ključnim porukama WOF Summit 2022 događaja su:

• Pametna digitalizacija je ključna za konkurentsku prednost. Nedostatak standardizacije u industriji je najveća bolna tačka i potrebni su zajednički napori i bolja saradnja.
• Procvat e-trgovine je značajno promenio logističko okruženje i postoje pouzdana plug-in and play rešenja za startape.
• Ključni trendovi u last-mile distribuciji su pouzdanost u tačnim vremenskim okvirima za potrošače i pomeranje ka isporuci istog dana u određenim kategorijama.
• U globalnim lancima snabdevanja, primetan je nizak nivo pouzdanosti u kombinaciji sa vrtoglavim troškovima. Kompanije pokušavaju da promene svoje lance snabdevanja, tragajući za višekanalnim strategijama, a na globalne neizvesnosti reaguju višim nivoom zaliha.
• Žene su ključne za uspeh u logističkim kompanijama, ali nam i dalje nedostaje moć žena na najvišim rukovodećim pozicijama. Srećom, na dobrom smo putu i imamo odlične primere da to promenimo u bliskoj budućnosti.
• Logistika je posao ljudi. Borba za najbolje talente je u punom jeku, a velike strateške prednosti imaju one organizacije koje pružaju kompanijsku kulturu visokog kvaliteta, pristup digitalizaciji i održivosti, u kombinaciji sa dobrim balansom između posla i privatnog života i pozitivnom kulturom rukovođenja.

– Bilo je sjajno okupiti tako neverovatnu grupu profesionalaca iz logistike i lanca snabdevanja. Učesnici samita su imali priliku da unapred dogovore svoje poslovne sastanke, kako bi maksimalno iskorstili sve mogućnosti za umrežavanje, koje im je ovaj događaj pružio – ističe se u saopštenju organizatora WOF Events.

Deo WOF Summit-a bilo je i humanitarno gala veče WOF Connect & Charity, gde je prikupljena novčana pomoć za obolele od raka i njihove porodice.

Organizatori podsećaju na WOF Expo koji će se održati u Pragu 12. i 13. oktobra, ali i najavljuju da su pripreme za WOF Summit 2023. već počele, te da je ovaj događaj planiran za 22. i 23. mart 2023.

Portal PlutonLogistics bio je medijski partner WOF Summit 2022 B2B događaja u Beču.