Daimler Truck planira uštede i preseljenje dela proizvodnje iz Nemačke, evo šta o tome misle radnici

Daimler Truck Holding verovatno neće postići smanjenje operativnih troškova, investicija i izdataka za istraživanje i razvoj od 15%, koje cilja do 2025. godine, smatra šef radničkog saveta i zamenik predsednika Mihael Breht (Michael Brecht), prenosi portal Transport Topics. 

Nemačka firma se fokusira na napore da smanji administrativne i prodajne troškove i premešta poslovne aktivnosti iz Nemačke u zemlje sa nižim troškovima, poput Rumunije.

Ako postavite ciljeve, onda ti ciljevi moraju biti ambiciozni, ali u konačnici i dostižni, rekao je Brecht nemačkoj novinskoj agenciji DPA u sedištu kompanije u blizini Štutgarta.

Da bi se postigla maksimalna efikanost, važan je pregled stvarnih proizvodnih procesa, a ne lokacija, dodao je Breht, koji zastupa radnike holdinga kao predsednik radničkog saveta.

Sveukupno, 2024. godina će biti malo teža od 2023, smatra.

– Ne mislim da je realno postići ovu cifru kada je reč o uštedama. Naravno da nam je potreban pristojan prinos od prodaje, naravno da moramo da radimo na otpornosti kompanije, ali ono što je odlučujuće jeste da li sada radimo prave stvari kako bismo zaista imali funkcionalnu kompaniju na tržištu – naglasio je.

Daimler Truck, jedan od vodećih svetskih proizvođača komercijalnih vozila, pokušaće da iskoristi sve svoje mogućnosti kako bi dostigao profitabilnost na nivou brenda Volvo ili Scania.

Kompanija će se naći pred velikim izazovima da do sredine decenije podigne marže preko 10%, uz tranziciju ka električnim modelima koju otežava nedostatak nfrastrukture za punjenje i visokim troškovima vozila.

Daimler Truck ima dovoljno novca da razvije sopstvene tehnologije, ali mora da učini više da bi se razlikovao od konkurencije ulaganjem u istraživanje i razvoj, rekao je Breht. Kompanija je prošle godine predstavila električni kamion za teške uslove rada dizajniran da preuzme Semi kompanije Tesla Inc. i planira da izgradi fabriku baterija sa partnerima u Sjedinjenim Američkim Državama.

U jednom od ranijih intervjua Breht je rekao da bilo kakvo smanjenje troškova koje kompanija planira kako bi povećala prinose, ne bi trebalo da utiče na ulaganja u nove tehnologije.

Foto: daimler.com, ilustracija