Francuski inspektori u borbi protiv vožnje sa dve kartice – Za dva dana preko 40.000 evra kazni

Francuska saobraćajna inspekcija naplatila je kazne i depozite u ukupnom iznosu od 43.319 evra tokom nedavne kontrole u luci Cherbourg-en-Cotentin, posebno usmerene na irska teška teretna vozila.

Akcija je sprovedena 3. i 5. maja, pod nadzorom Evropske agencije za rad, sa ciljem da se obezbedi usklađenost sa propisima i otklone mogućnosti za njihovo kršenje u okviru transportne industrije. Tokom dvodnevne zajedničke kontrole, tim od sedamnaest osoba – uključujući saobraćajnu inspekciju, inspektore rada, kao i predstavnike raznih evropskih organizacija, izvršio je sveobuhvatne provere na ulazu i u samom lučkom kompleksu.

Vlasti su svoju pažnju usmerile na irske vozače, koji su ranije povezivani sa nezakonitim postupcima, kao što je, na primer, zloupotreba vozačkih kartica.

Od 25 teretnih vozila pregledanih tokom operacije, utvrđeno je da je 13 irskih vozača prekršilo propise, što je rezultiralo novčanim kaznama i depozitima u iznosu od 32.212 evra. Kazne su izrečene za prekršaje u vezi sa nepravilnim korišćenjem kartica, prekoračenjem dozvoljnog vremena vožnje, korišćenjem dve kartice…

Objašnjavajući razloge za sprovođenje ovakve akcije, iz Prefekture Normandije navode da je kod određenog broja irskih vozača ranije uočeno korišćenje dve vozačke kartice, što je praksa koja im je omogućavala da manipulišu evidencijom vožnje i izbegnu da budu otkriveni. Međutim, zbog ograničenja nadležnosti, irske vlasti su u mogućnosti da se pozabave ovimaktivnostima samo ako se dogode na njihovoj teritoriji.

Cilj zajedničke kontrole bila je borba protiv ovakve prakse, kako bi se osiguralo da se svi vozači, bez obzira na nacionalnost, pridržavaju važećih propisa.

Tokom akcije otkriven je i određen broj prekršaja vozača iz drugih zemalja. Utvrđeno je da šest vozača iz Holandije, Ujedinjenog Kraljevstva, Poljske, Rumunije, Ukrajine i Francuske krši propise, što je dovelo do novčanih kazni i depozita u ukupnom iznosu od 11.107 evra. Nadležni nisu precizirali o kakvim je prekršajima konkretno bilo reč, piše trans.info. 

  • Stiže nova sezona podkasta „Za volanom“! I ovoga puta dali smo mikrofon i reč vozačima kamiona, kako bi ispričali svoju priču – iz prve ruke! POSLUŠAJTE najavu druge sezone!

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.