„Girteka ‘fabrika vozača’ u Kazahstanu nije nova ideja, mi nešto slično radimo u Srbiji“

Dve stvari su neophodne da bi se efikasno rešio nedostatak vozača: prvo, kandidati moraju biti subvencionisani za pohađanje kursa za vožnju kamiona, a drugo, kada su u pitanju vozači iz trećih zemalja, kompletan proces selekcije, obuke vozača i CPC-a mora da se preseli u inostranstvo, tako da vozači u Mađarsku dolaze tek kada imaju sve potrebne kvalifikacije, smatra predsednik i generalni direktor kompanije Waberer’s Žolt Barna.

U intervjuu za portal trans.info Barna se osvrnuo na modele kojima njegova kompanija pokušava da „reši“ problem manjka kadrova.

Nedostatak vozača je ozbiljan problem širom Evrope, a nedavno se u Mađarskoj rasplamsala polemika kada je nekoliko mađarskih prevoznika, među kojima i Waberer’s, najavilo da će angažovati vozače iz trećih zemalja.  Žolt Barna kaže da je veoma važna promena za kompaniju to što su, za razliku od prethodnog perioda kada su pored mađarskih zapošljavali uglavnom rumunske i ukrajinske vozače, od 2021. godine počeli da aktivno zapošljavaju u Srbiji, a odnedavno i na mnogo širem tržištu rada.

Barna kaže da je, nažalost, cena obuke značajna prepreka za potencijalne kandidate, ali ističe da se vlada i kompanije moraju suočiti sa njom. Obuka kategorije C košta 319.600 forinti (oko 840 evra), kategorija CE 213.900 forinti (oko 600 evra) i obuka CPC 167.700 forinti (440 evra).

– Waberer’s i neke druge kompanije koje gledaju u budućnost uvele su vid finansijske podrške vozačima, tako da cena obuke nije prepreka na putu bilo kome ko želi da nauči da vozi kamion. U našoj kompaniji možete doći do vozačke dozvole kroz program stipendiranja. U tom slučaju vozač pristaje da posle završene obuke provede određeno vreme u kompaniji, dok Waberer’s pristaje da kandidatu obezbedi stipendiju sve dok pohađa auto-školu i da mu ponudi posao u kompaniji kada se obuka završi – objašnjava Žolt Barna.

Kompanija Girteka je nedavno objavila da otvara kancelarije u Kazahstanu i Kirgistanu, kako bi mogli da regrutuju i obučavaju vozače na licu mesta – praktično gradeći „fabriku vozača teretnih vozila“ – bez ikakvih posrednika. Žolt Barna smatra da je to prilično dobra ideja.

– Da budem iskren, mislim da je ovo rešenje prilično dobra ideja, ali nije novo – barem ne u potpunosti. U susednim zemljama, Waberer’s sarađuje sa tržištem rada na sličan način; u Srbiji i Rumuniji takođe imamo pristup vozačima kroz lokalne kurseve obuke. Takođe, ovogodišnja selekcija i testiranje kadrova iz trećih zemalja ove godine su već obavljeni na licu mesta .

Cilj mađarske vlade je da logistika i transport više doprinesu domaćem BDP-u, pa se razvija više podsticajnih programa, poput sistema koji bi omogućio da se evropska CPC obuka i testiranje mogu završiti u trećoj zemlji – uz različita digitalna rešenja, obuku na simulatoru i praktičnu obuku.

Kada bi se mogao stvoriti sistem gde se sva obuka odvija u inostranstvu, lokalno, vozači ne bi morali ni da dolaze u Mađarsku dok ne dobiju naturalizovanu vozačku dozvolu. Ovo bi bio najefikasniji način da se u saradnji sa lokalnim tržištem rada reši nedostatak mađarskih vozača, ukazuje Barna.

Od prošle godine su upeli da angažuju i vozače iz trećih zemalja koji dolaze iz Indije, Filipina ili Kenije.

– Vidimo veliku priliku u ovim zemljama i otkrili smo da možemo uspešno da integrišemo te vozače u naš sistem. Ovo je definitivno pomoglo da se poveća iskorišćenost flote. Oprezno povećavamo broj vozača iz vanevropskih zemalja, jer zbog jezičkih i drugih kulturoloških razlika i saradnici moraju biti spremni da prime ove kolege. Trenutno ih ima manje od 200 – kaže Žolt Barna.

On je istakao da mađarski vozači nemaju razloga da se plaše da će ih vozači iz trećih zemalja istisnuti iz kompanije. Dodao je da je zapošljavanje mađarskih vozača bilo intenzivno poslednjih godina, delom i zbog visine plata, jer vozači u ovoj kompaniji mogu da zarade iznad prosečnih plata.

Waberer’s je u proteklih pet godina sproveo strategiju smanjenja flote – u 2018. godini su imali 4.450 kamiona i 5.934 vozača, dok je prošle godine za kompaniju radilo samo 2.775 kamiona i 3.464 vozača. Finansijski izveštaj za prvi kvartal 2023. pokazuje da je smanjenje voznog parka zaustavljeno i da je, u poređenju sa trendovima iz prethodnih godina, grupa počela da povećava svoj vozni park u malim koracima: uveli su 72 nova vozila i 204 nova vozača.

– Iako pokušavamo da fleksibilno prilagodimo veličinu flote, ne planiramo tako drastičan, dinamičan rast kao što je grupa imala pre 2020. Ovog puta je potražnja bila ta koja je pokrenula rast, a sopstvena ponuda vozača kompanije, kojoj smo imali pristup preko naše šeme vozača teretnih vozila, dala je ozbiljan doprinos da se ovi kamioni uključe u transport – navodi Barna u intervjuu za trans.info.

On kaže da kompanija beleži i dinamičan rast broja porudžbina za druge vidove transporta (intermodalni, železnički i pomorski), što bi kupcima trebalo da obezbedi ekološki prihvatljivije rešenje u srednjem roku.

Foto: Pexels, ilustracija