Hrvati zapošljavaju vozače kamiona – Plata 2000 eur

Zagreb — U Hrvatskoj, zemlji u kojoj je jedan od najvećih problema nezaposlenost, ima poslodavaca koji muku muče s pronalaskom radnika.

Brodogradilišta, prevoznici i građevinari traže uvoz radne snage. I nisu jedini. Na nedostatak radnika zbog iseljavanja upozorila je i Privredna komora, a Udruženje poslodavaca traži da se Vlada hitno pozabavi ovim problemom.

Ima posla, ima kamiona, ali nema ko da ih vozi. Naći vozače prava je muka za slavonskog prevoznika Branimira Bogdana. “Danas, odnosno sutra već možemo da zaposlimo minimum 50 vozača“, rekao je Bogdan.

A konkretno nude primanja od 7.000 kuna (oko 930 evra) za domaći, a za međunarodni transport u proseku oko 15.000 kuna (2.000 evra). Istu borbu vode gotovo svi prevoznici. Međutim, manjak interesovanja vozače ipak ne čudi.

“Nažalost, vozači imaju 2.100 kuna primanja mesečno. To mu je sutra penzija i sve živo“, objasnio je poziciju vozača Dragutin Ružak.

Prema podacima HZZ-a, na berzi su prijavljena 3.963 profesionalna vozača, a više od hiljadu su vozači teretnih vozila i kamiona. Kako onda nema ko da radi?

“Od tih vozača koje oni imaju kod sebe po statistici 90 odsto ih je negde zaposleno, da li rade na crno u Hrvatskoj ili su već u zapadnim evropskim zemljama…“, kaže Dragutin Kranjčec, predsednik Udruženja drumskih prevoznika.

Pa prevoznici smatraju da je neizbežan – uvoz radne snage. Verovali ili ne – to nije jedini sektor koji vapi za uvozom – tu su građevina, brodogradnja, ali i ugostiteljstvo, kao i turizam.

“Mislim da nije više pitanje trebamo li da otvorimo granice i uvezemo radnu snagu – to ćemo morati da učinimo. Pitanje je samo kako ćemo to učiniti najmudrije i najpametnije i s kojih tržišta ćemo uvesti tu radnu snagu“, rekao je Bernard Jakelić iz Hrvatskog udruženja poslodavaca.

“Ljudi beže zbog slabih plata. I sama radim 6 sati za 1.800 kuna“, rekla je gospođa Marija, po zanimanju čistačica.

Predlog kvote za uvoz radne snage u 2017. je 1.500 radnih dozvola. A potrebe tržišta tri su do četiri puta veće. Dovoljan znak da na tržištu rada nešto ne štima.

Izvor: dnevnik.hr