PUTARINA: Poskupljuju cene evrovinjeta za novija vozila

Šest meseci nakon poslednjeg povećanja, cene evrovinjeta će ponovo biti povećane. Nove cene počeće da se primenjuju od 1. januara 2020. godine. Cena putarine koja se naplaćuje u Danskoj, Luksemburgu, Holandiji i Švedskoj za teretna vozila težine 12 tona ili više biće povećana 1. januara 2020.

Povećanja iz jula uglavnom su se odnosila na starija vozila, tj. ona koja ispunjavaju emisione standarde Euro 4 ili niže. Godišnja naknada za Euro 4 kamion sa četiri ili više osovina je tada povišena sa 1.250 na 1.404 evra. Za Euro 3 kamione sa 4 ili više osovina cena posle poskupljenja nije iznosila 1.250 evra, već 1.543. Dnevna cena vinjete takođe je značajno porasla – sa 8 na 12 evra.

Suprotno tome, povećanje putarina planirano za sledeću godinu odnosi se na Euro 5 kamione. Godišnja putarina za vozila iz ove kategorije sa najmanje četiri osovine povećaće se sa 1.250 na 1.327 evra.

Za razliku od nemačkog „Toll Collect“-a i belgijskog „Viapass“-a, koji putarinu izračunavaju na osnovu pređene udaljenosti, evrovinjete predstavljaju sistem naplate putarine koji se bazira na vremenu. Zato morate da platite putarinu (za razliku od Nemačke ili Belgije) pre nego što krenete.

Podsećanja radi, cene evrovinjeta zavise od broja osovina (vozila sa jednom do tri osovine, vozila sa najmanje četiri osovine), klasa emisije i perioda na koje su kupljene (dnevne, nedeljne, mesečne i godišnje vinjete).

Kako da kupite evrovinjetu?

Vinjete se mogu kupiti na benzinskim stanicama, graničnim prelazima kao i na preko 500 namenskih servisnih punktova AGES-a – operatera evrovinjeta. Plaćaju se karticom za gorivo ili „fleet“ karticama (DKV, ENI/Agip, Esso, euroShell, eurotoll sas, EUROTRAFIC, Eurowag, LogPay, Multi Service Tolls, OMV, PLOSE, Ressa, Statoil, TOTAL, TSI Global Star, UTA ), Mastercard ili VISA kreditnim karticama.

Vinjetu je više od 10 godina moguće kupiti i onlajn.

Izvor: trans.rs