Radno vreme vozača – Britanija produžava odstupanja do januara 2022?

Sindikat Unite upozorava da bi najnovija odluka britanske vlade o nastavku relaksacije pravila o vremenu vožnje i odmora, mogla da značajno ugrozi bezbednost na putevima. Portal trans.info prenosi kako je Unite saznao da vlada trenutno „sprovodi tehničke konsultacije“ o nastavku izmena radnog vremena vozača, u periodu od 4. oktobra do 23. januara naredne godine.

Nova pravila su najpre najavljena sredinom juna i trebalo je da traju samo do 8. avgusta. Međutim, period je produžen do 3. oktobra, a sada se čini da bi „privremena suspenzija propisa o vremenu vožnje i odmora“ mogla da potraje još najmanje 3 meseca.

Propisi, ukratko, dozvoljavaju jedan sat dodatne vožnje dva puta nedeljno, kao i skraćene periode nedeljnog odmora.

Naravno, u mnogim slučajevima prevozničke kompanije neće očekivati da njihovi vozači duže voze, zbog bezbednosnih razloga. Sa druge strane, pojedini poslodavci mogu da ovo iskoriste da dodatno „pritiskaju“ svoje vozače.

Sindikat Unite tvrdi da bi, ako se relaksacija pravila ponovo produži, postupci britanske vlade mogli da budu čak i nezakoniti:

– Postoji zabrinutost da bi vlada mogla delovati nezakonito. Postojeći propisi dopuštaju „privremenu relaksaciju“ vremena vožnje. Moglo bi se reći da šestomesečni period produženog perioda vožnje i ostalih izmena nisu privremena, već trajna promena. Unite traži pravni savet po ovom pitanju.

Sharon Graham, generalna sekretarka sindikata Unite, opisala je potez britanske vlade kao „refleksnu reakciju“.

– Najnoviji predlozi predstavljaju dalji odgovor na krizu koju su u potpunosti stvorili poslodavci i vlada. Godine nedovoljnih plata vozača i zaobilaženja evropskih propisa doveli su nas do mesta na kome se sada nalazimo. Najnovije produženje radnog vremena povećaće pritiske na vozače i ugroziti javnu bezbednost na putevima u Velikoj Britaniji – prenosi trans.info. 

Pre nešto više od dve nedelje, na pitanje o mogućnostima da promene u radnom vremenu vozača potraju duže od planiranog, direktor FWD (trgovačko udruženje za veleprodaju hrane i pića u VB) James Bielbi rekao je za portal trans.info da očeuju produžetak, ukoliko se ne primene srednjeročna rešenja, poput vizne šeme – kako bi prevoznici vozače kamiona pronašli u drugim zemljama.