Rat u Ukrajini ograničava proizvodnju kamiona u Evropi

Fabrike delova u Ukrajini prestale su da isporučuju velikim proizvođačima kablove i kablovske snopove, pa je još 14. marta došlo do zastoja u proizvodnim pogonima MAN Truck & Bus u Minhenu i Krakovu, kao i do značajnog smanjenja u fabrikama u Nirnbegu, Zalcitgeru i Vitlihu. Kako kompanija zbog aktuelne situacije ne može da ispoštuje dogovorene rokove isporuke, MAN je svojim kupcima ponudio otkazivanje porudžbina uz mogućnost naručivanja po novim uslovima, saopšteno je.

Činjenica da dobavljači delova u svojim ukrajinskim pogonima ne mogu da proizvode ili mogu da proizvode u veoma ograničenom obimu, može prouzrokovati za MAN značajne gubitke u proizvodnji kamiona.

Sa druge strane, generalni direktor kompanije MAN Truck & Bus Alexander Vlaskamp tvrdi da MAN-ova proizvodnja autobusa nije značajno pogođena, budući da je zbog dramatične situacije Izvršni odbor odmah preduzeo mere za rešavanje problema.

Između ostalog, neposredno nakon početka rata, otpočeli su organizaciju kanala nabavke u drugim zemljama. Za to je, ipak, kako navodi Vlaskamp, potrebno nekoliko meseci.

– Osim toga, odlučili smo da obustavimo potrošnju na aktivnosti koje nisu važne za poslovanje i da, do daljeg, zamrznemo zapošljavanje – naveo je.

Kompanija je takođe uvela i skraćeno radno vreme, kojim je obuhvaćeno oko 11.000 zaposlenih u MAN-u u Nemačkoj.

U znak solidarnosti sa zaposlenima, članovi Izvršnog odbora takođe će imati značajno manje plate u naredna tri meseca, dodaje se u saopštenju.

Izvor/foto: press.mantruckandbus.com