REGION: Ministar traži veće putarine za kamione, prevoznici njegovu ostavku

Spor između bugarskog Ministarstva saobraćaja i transportnog sektora u zemlji i dalje traje, a ministar insistira da putarine za kamione moraju biti više, kako bi se pokrili troškovi održavanja puteva.

Industrija drumskog transporta u Bugarskoj, podseća portal trans.info, insistira da vlada primeni mere za smanjenje troškova benzina i dizela, uključujući i smanjenje carine na gorivo. Osim toga, prevoznici su, kako izveštavaju bugarski mediji, besni zbog planova da se i na putevima drugog reda počne naplata putarine.

Međutim, uprkos protestima, Grozdan Karadžov, bugarski ministar saobraćaja, drži se svojih planova i ističe da se dodatne putarine za kamione moraju uvesti.

Kako prenosi dir.bg, Karadžov kaže da je ideja kontroverznog sistema naplate putarina da oni koji koriste puteve i najviše ih oštećuju treba da plate više. On takođe objašnjava da je plan naplate putarine trebalo da startuje još 2020. godine, ali je odložen zbog koronavirusa.

– Pitanje koje postavljaju bugarski građani, a na koje moram da odgovorim kao ministar, jeste zašto neko ko koristi put ne plaća [troškove održavanja], već mi to moramo da platimo iz budžeta. Drugo, zašto automobili plaćaju 2/3 tereta za popravku i održavanje puteva, a teški saobraćaj plaća samo 1/3 – tvrdi Karadžov.

Karadžov je dodao da je „najpošteniji sistem“ da korisnici puta plaćaju održavanje, a ne uopšteno poreski obveznici. On takođe veruje da će „cela Evropa preći na ovaj princip“. U međuvremenu, prevoznici nastavljaju da se bune protiv planova…