Rok za zahtev za refundaciju PDV-a iz inostranstva 30. jun

Malo firmi u Srbiji zna da može da refundira porez na dodatnu vrednost naplaćen u inostranstvu. Za sada, domaće kompanije mogu računati na povrat PDV-a iz više od 20 zemalja. Povratom inostranog PDV-a pravna lica iz Srbije mogu uštedeti čak petinu inostranih troškova, s obzirom na to da većina stopa PDV-a u evropskim državama iznosi oko 20% ( kreću se u rasponu od 17 do 27%).

Zahtevi za povrat inostranog PDV-a u većini država EU i regiona bivše Jugoslavije se podnose najkasnije po isteku šest meseci od prethodne godine. Dakle, krajnji rok za podnošenje zahteva po svim fakturama iz prethodne godine u većini država je, 30. juni tekuće godine. Izuzetak su Velika Britanija i Holandija. Srpske firme mogu izvršiti refundaciju iz Austrije, Belgije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Danske, Finske, Francuske, Irske, Islanda, Luksemburga, Makedonije, Malte, Monaka, Nemačke, Holandije, Norveške, Slovenije, Švedske, Švajcarske i Velike Britanije.

– Pravna lica iz Srbije mogu vratiti PDV na osnovu raznih troškova, a najznačajniji su hotelski smeštaj, troškovi sajmova i seminara, obuke i edukacije, reklamne usluge, gorivo, putarina, servisne usluge, advokatske usluge… – objašnjava direktor firme „Cash Back IMO“ Mirko Vincentić, a prenosi eKapija.

Više informacija na www.refundacijapdv.com