Ugradnja GPS sistema za praćenje vozila samo sa licencom

Između 20.000 i 25.000 vozila u našoj zemlji opremljeno je GPS sistemima za satelitsko praćenje, pokazuju procene, iako Srbija o tome nema preciznih podataka. Od 1. januara na snazi su nova pravila u pružanju ovih usluga. Tada je, naime, počela puna primena Zakona o privatnom obezbeđenju, a poslednjim izmenama, u sisteme tehničke zaštite uvedeno je i GPS praćenje vozila.

Transportna preduzeća ili firme koje poseduju značajan broj službenih automobila, u svakom trenutku moraju da znaju gde su njihova vozila, kakva im je ruta, imaju li goriva i koliko, kolika je potrošnja… GPS sistemi za satelitsko praćenje to i omogućavaju, ali – onoga ko će im njih obezbediti, moraju pažljivo da odaberu. U praksi, ovo znači da sa kompanijom koja je ugradila GPS praćenje u vaša flotna vozila morate imati potpisan ugovor, a ona bez izuzetka mora imati licencu Ministarstva unutrašnjih poslova. U suprotnom, i preduzeće-korisnik usluga, može snositi kaznu čak i do milion dinara! Prema podacima Udruženja za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije, kada je GPS praćenje vozila u pitanju, svega nekoliko firmi ima licencu, prenosi eKapija.

Ako preduzeće svoje kamione opremi GPS sistemima za satelitsko praćenje, a sa izvođačem, koji im je sistem obezbedio nema potpisan ugovor, ili izvođač nema licencu MUP-a, propisana kazna iznosi od 100.000 do 1.000.000 dinara.

Od novih pravila igre nisu izuzeta ni preduzeća kojima su tokom ranijih godina GPS sisteme za praćenje ugradili izvođači „bez papira“. Tako, ako su radovi izvedeni pre 1. januara, obaveza korisnika jeste da sa licenciranim izvođačem zaključi ugovor o pružanju usluge i održavanju te opreme, prenosi eKapija.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.