Utvrđen i objavljen godišnji plan raspodele dozvola za 2021.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture utvrdilo je i objavilo Godišnji plan raspodele dozvole za 2021. godinu.

Preuzimanje CEMT dozvola počeće u ponedeljak 28. decembra 2020. godine po redosledu po kome su predavani zahtevi, uz dokaz o uplati administrativne takse od 31.490,00 dinara za svaku CEMT dozvolu. CEMT dozvole neće se izdavati domaćim prevoznicima koji su u blokadi za preuzimanje pojedinačnih dozvola, i to do razduženja spornih dozvola, kao i domaćim prevoznicima koji nisu pribavili licencu za prevoz tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju.

Preuzimanje pojedinačnih i vremenskih dozvola vršiće se sukcesivno kako ih Ministarstvo spoljnih poslova bude dotavljalo Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Rok za podnošenje zahteva za preuzimanje CEMT i vremenskih dozvola je 15. januar 2021. godine (član 32. stav 1. Uredbe).

Ukupan broj raspodeljenih CEMT dozvola je 2002, od čega 1.974 u fiksnom delu i 28 u promenljivom delu:

Kriterijumi o neophodnom najmanjem broju vožnji radi zadržavanja efikasne CEMT dozvole (e5s I/e6s I, e5s GR-H/e6s GR-H i e5s RUS/e6s RUS) sa istim teritorijalnim ograničenjem (član 23. stav 8. Uredbe) izmenjen je u odnosu na predlog plana raspodele radi usaglašavanja sa članom 6. stav 2. Uredbe o merama u drumskom saobraćaju za vreme vanrednog stanja nastalog usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 („Službeni glasnik RS“, broj 55 od 14. aprila 2020. godine). Tako su CEMT dozvole e5s I/e6s I u fiksnom delu plana zadržali su prevoznici koji su ovim CEMT dozvolama u 2020. godini obavili najmanje 8 vožnji (bilateralne vožnje za Italiju, tranzit preko teritorije Italije i prevoze za/iz treće zemlje gde je jedna od zemalja Italija). CEMT dozvole e5s GR-H/e6s GR-H u fiksnom delu plana zadržali su prevoznici koji su ovim CEMT dozvolama u 2020. godini obavili najmanje 4 vožnji (bilateralne vožnje za Grčku, tranzit preko teritorije Grčke i prevoze za/iz treće zemlje gde je jedna od zemalja Grčke). CEMT dozvole e5s RUS/e6s RUS u fiksnom delu plana zadržavaju prevoznici koji su ovim CEMT dozvolama u 2020. godini obavili najmanje 6 vožnji kod kojih je zemlja utovara/istovara bila Rusija.

Uslovi za dobijanje CEMT dozvole u promenljivom delu plana bili su:

Ukupan broj raspodeljenih godišnjih vremenskih dozvola je 1.150 i sve su raspodeljene u promenljivom delu:

Uslovi za dobijanje vremenskih dozvola bili su:

Izvor: Kancelarija Ivanović 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.