Više od 90 kamiona vozilo za vreme vikend-zabrane u Poljskoj, jedan vozač iz Srbije

Poljski inspektori drumskog saobraćaja zaustavili su 91 kamion čiji se vozači nisu pridržavali ograničenja saobraćaja tokom produženog majskog vikenda. Tri četvrtine neovlašćenog transporta odnosilo se na kamione stranih prevoznika, saopštio je Glavni inspektorat drumskog transporta (GITD).

Zbog ograničenja kretanja vozila i kombinacija vozila ukupne težine iznad 12 tona, pojedini kamioni u Poljskoj nisu mogli da saobraćaju od 30. aprila do 3. maja, u predviđenim časovima. Međutim, zabranu saobraćaja tokom prvog majskog vikenda nisu poštovali svi vozači.

U periodu od 30. aprila do 3. maja inspektori ITD-a izvršili su 1.251 inspekcijski nadzor. U 91 slučaju utvrđeno je kršenje odredbi o periodičnim ograničenjima saobraćaja – teška teretna vozila koja nisu bila izuzeta od zabrana, bila su na drumu.

Većinu neovlašćenih transporta zaustavili su inspektori inspekcije drumskog saobraćaja Podlasie (18), Łodz (17) i Donja Šleska (11). U svim slučajevima, vozilo koje nije smelo da obavlja prevoz je upućivano na parking do prestanka zabrane upravljanja.

Tri četvrtine obustavljenih transporta (67) odnosilo se na kamione iz inostranstva. Skoro 40% njih pripadalo je prevoznicima iz Litvanije (26). U 7 slučajeva vozači iz Rumunije su ignorisali zabranu upravljanja vozilom, po 4 slučaja bilo je iz Ukrajine, Slovačke, Moldavije i Letonije, a po 2 slučaja iz Češke, Mađarske, Bugarske, Turske i Portugala. Pojedinačni slučajevi kršenja saobraćajnih ograničenja odnosili su se na prevoznike iz Gruzije, Estonije, Makedonije, Kirgizije, Švedske, Španije, Srbije i Nemačke.

Inspektori su pokrenuli 91 upravni postupak protiv prevoznika i 67 protiv lica koja se bave saobraćajem u preduzećima. Zakonom o saobraćaju na putevima kažnjena su 74 vozača, navodi GITD u saopštenju.

Foto: Ilustracija

  • AKO SI VOZAČ I ŽELIŠ DA ISPRIČAŠ SVOJU PRIČU – PRIJAVI SE ZA UČEŠĆE U 3. SEZONI PODKASTA“ZA VOLANOM“! Neka se i tvoj glas čuje! Prijavi se OVDE! 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.