Za kupovinu komercijalnih vozila potrošeno 58 mil EUR – Prodaja kamiona podigla tržište lizinga u Srbiji

U Srbiji je od početka 2016. godine zabeležena ukupna vrednost novozaključenih ugovora finansijskog lizinga u iznosu od 139 mil EUR, što je za 30 mil više u odnosu na isti period prošle godine, dok je broj novozaključenih ugovora o finansijskom lizingu porastao za 28%.

Iz Asocijacije lizing kompanija Srbije navode da je ove godine rast finansijskog lizinga u odnosu na prvu polovinu 2015. godine, zabeležen u sva 4 segmenta lizinga.

– Vrednost novozaključenih ugovora o finansijskom lizingu je za 30 miliona veća nego u istom periodu prethodne godine. Najveći rast beleži sektor komercijalnih, teretnih i ostalih vozila i to sa 37 na 58 mil EUR. Zatim tu su i putnička vozila sa 39 mil EUR na 44, sektor mašina i opreme sa 30 na 32 mil EUR, a sektor nekretnina za million evra –  ističe Teodora Milenković, generalna sekretarka Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Milenković dodaje da su među najvećim korisnicima finansijskog lizinga od početka godine bile kompanije iz oblasti saobraćaja i informisanja (50 mil EUR), trgovine na veliko i malo (23 mil EUR), građevinarstva (12 mil EUR), ali i rudarstva, prerađivačke industrije, poljoprivrede i šumarstva.

Uzlazni trend se nastavlja, kako je objavljeno u junu u prvom kvartalu 2016. prodaja komercijalnih vozila bila je udvostručena.