“Air Serbia” dobila prvu ženu na poziciji kapetana

Vesna Aleksić
Vesna Aleksić

Vesna Aleksić oduvek je sanjala da leti za nacionalnu aviokompaniju, a po dolasku u “Air Serbia”, ne samo da je ostvarila taj cilj, već je ujedno postala i prva žena na poziciji kapetana u istoriji srpske nacionalne aviokompanije.

Tridesetšestogodišnja pilotkinja pridružila se aviokompaniji na poziciji kapetana na uskotrupnim avionima erbas A319 i A320, ostvarivši svoj san iz detinjstva.

Aleksić počela je svoju letačku karijeru 1999. godine na Letačkoj akademiji u Vršcu, gde je stekla iskustvo na avionu sa jednomotorcu Cesna 172, pre nego što je prešla na turbopropelerske dvomotorce Cesna 310 i Pajper PA-34 Seneka.

Pošto je diplomirala na Akademiji, Aleksić je prešla u “Monetengro Airlines”, gde je radila kao kopilot na avionu Foker 100, od 2007. do 2012. godine. Postala je kopilot na avionima tipa erbas A320 u floti “Wizz Air” 2012. godine, pre nego što je i napredovala na poziciju kapetana 2014. godine.

Za to vreme živela je u Skoplju, glavnom gradu Makedonije. Tokom svoje karijere, Aleksić je beležila preko 5.000 sati naleta, sa više od 2.200 samostalnih sati na uskotrupnim erbas avionima.

Aleksić, koja je rođena u Beogradu, je rekla da je “svetom avijacije fascinirana još od svog ranog detinjstva i uvek je znala da će postati pilot.

– Moj otac je bio vazduhoplovni inženjer, veoma je voleo avione i radio je za JAT, pa je njegov entuzijazam prešao i na mene. Proteklih 17 godina bilo je ispunjeno izazovima, ali i veoma korisno i izuzetno sam srećna što sam se pridružila kompaniji “Air Serbia”.

Aleksić kaže da je jedan on nezaboravnih letova bio njen prvi noćni let iznad Beograda.

 – Videvši Beograd sa visine od 3.000 metara, sva ta svetla u mraku, bilo je neverovatno iskustvo i jedan je od mnogih razloga zbog kojih volim ovo što radim.