(FOTO) Pogledajte kamion kojim ne upravljaju vozači

mercedes_future_2_290914Na sajmu komercijalnih vozila u  Hanoveru prvi put je predstavljen kamion koji bez vozača može da pređe delove ili čitav isprojektovani put. Auto-pilot program pokrenuo je „Mercedes“.

Pored toga što sam vozi i izbegava prepreke, ima mogućnost i da isprojektuje putem proračuna i zaradu budućem vlasniku, ukoliko on unese tačne parametre. Komfor vozača je kao u jednosobnom stanu. Pri tome vozaču omogućava da se u potpunosti opusti u kabini koja izgleda kao predvorje najluksuznijeg hotela sa pet zvezdica.

U razvoj ovakvog sistema „Mercedes“ je uložio preko 1,4 milijarde evra, a prototip ovakvog kamiona dovezao je samog šefa programa na binu pred oko 2.000 novinara iz čitavog sveta.

– Kao što vidite, budućnost je počela. Mi smatramo da ćemo unapređujući transport na ovaj način bezbednost dignuti na najviši nivo da imamo samo do pet odsto katastrofalnih nesreća. Naš kamion može sam da koči, prepozna bicikliste, pešake, prepreke –  istakao je Volfgang Bernard iz „Mercedesa “.