Polovni kamioni – Kako izabrati najbolje vozilo po adekvatnoj ceni?

kamionski_transport_231113Nije lako doneti odluku o kupovini kamiona, najviše zbog toga što je u pitanju velika investicija. Kupovina novog kamiona je svakako najbolja opcija, a mi smo se raspitali kakva je ponuda polovnih vozila, koji su uslovi i cene.

Kada birate polovni kamion, pogledajte u kom je stanju, ko je bio prethodni vlasnik, kolika je kilometraža, kako je održavan… U Srbiji se i dalje najviše voze kamioni sa Euro 2 i 3 motorom, ali za međunarodni transport je najbolje da uzmete vozilo sa Euro 6 motorom.

U kompaniji “Volvo najtraženiji su tegljači  u kombinaciji sa poluprikolicom kao i kamionske šasije sa tandem prikolicom i to model FH, dok je kod kipera najcenjeniji model FM. Najtraženija su vozila od 2007. do 2014. godišta sa Euro 5 i Euro 6 normom.

–  Najviše se prodaju modeli 2009. i 2010. godišta u Euro 5 normi, a od 2013-2014. godišta vozila  u ponudi su već kamioni sa Euro 6 normom. Kada su u pitanju standardni tegljači sa poluprikolicom 70% je sa ceradom, 30% su hladnjače. Kod tandema velike zapremine  90% su sa ceradom. Kiperi se teško nalaze u dobrom stanju i uglavnom  ih prvi vlasnici koriste do samog kraja eksploatacije. Stalna je potraga za dobrim kiperima ali se teško nalaze – kaže za PlutonLogistics Danijel Rondić, menadžer prodaje polovnih vozila u kompaniji “Volvo”.

Cene kamiona sa Euro 5 motorom su drastično pale zbog Euro 6 modela. Modeli sa Euro 5 motorom koštaju od 10.000 do maksimalnih 40.000 EUR, dok su euro 6 od 35.000 do 60.000 EUR.

drumski_transport2_060414–    Inače, cene kamiona svake godine padaju. Puno je polovnih kamiona u Evropi. Ranije se dosta teretnih vozila iz Evrope prodavalo na Bliskom istoku, sada je ta linija gotovo zatvorena. Mali broj kamiona se proda u Africi ili Americi. Tako da velika ponuda obara cene.

Naš sagovornik kaže da samo mali procenat kupaca  direktno plaća vozila. Oko 90% ide na kredit i lizing.

–    Pored lizing kuća, i poslovne banke daju korektne uslove za kupovinu osnovnih sredstava svojim klijentima. Sa druge strane, mnogi kupci već imaju dugogodišnju i naprednu saradnju sa lizing kućama s obzirom na višegodišnje prisustvo  istih na našem tržištu. “Volvo” takođe ima i svoju  kreditnu liniju koja finasira klijente prilikom prodaje svojih vozila. U kompaniji “Volvo” postoji i mogućnost zamene starih vozila za nova uz doplatu, pri čemu se stara vozila dalje prodaju kao polovna kroz čitavu “Volvo” mrežu prodaje polovnih kamiona u Evropi.  Pored takvog vida zamene, najčešći izvor polovnih kamiona je  Buy Back – kupovina novog kamina uz obavezujući ugovor ponovne kupovine tog kamiona od strane “Volvo” korporacije posle dogovorenog broja godina i eksploatacije uz održavanje predmetnog vozila u “Volvo” servisima.

–    U Evropi se na hiljade kamiona prodaje u  tom opcijom svake godine, dok će na našem tržištu Buy –Back ugovori krenuti da se realizuju tek 2019. i 2020. godine.

Firma GLACIER posluje više od 20 godina na tržištu Srbije i regiona. Dileri su holandske kompanije “Kleyn Trucks B.V.”  i najveći su  prodavci polovnih teretnih vozila na tržištu Srbije.

drumski_transport_060414 iz te firme nam kaže da se na njihovom  lageru nalaze vozila i mašine najčuvenijih proizvođača.

–    U svakom trenutku na lageru se nalazi 150 jedinica koje možete da isprobate na licu mesta, kao i da se dogovorite o načinu finansiranja izabranog vozila.

On navodi da su najtaženiji modeli vozila proizvođača Mercedes-Benz, MAN, SCANIA.

–    Najtraženija su  vozila starosti od 5 do 7 godina, koja su pogodna za finansiranje.  Po broju jedinica najtraženiji sa vozila iz lakog teretnog programa – dostavna i kombi vozila do 7 tona. Po finansijskom volumenu su to tegljači sa poluprikolicama i kiperi. Milosavljević kaže da se po pravilu, starija vozila (preko 7 godina) plaćaju u gotovini, dok  mlađa od 7 godina uglavnom idu na lizing ili kredit.

–    Najvažnije je od koga kupujete polovno vozilo – da li je ono provereno, sa pravom kilometražom, da li vozilo možete probati na licu mesta. Nekada par stotina evra jeftinije vozilo može da se pretvori u neiscrpan izvor problema. Dalje, uvek se treba vezivati za proverene dobavljače koji imaju kapaciteta  da odgovore  potrebama i u slučaju problema reaguju na adekvatan način.