Novi Volvo FL u trci sa bikovima

Volvo FL (FOTO: http://www.volvotrucks.com )
Volvo FL (FOTO: http://www.volvotrucks.com )

U novom filmu kompanije Volvo Trucks “The Chase”, kamion za distribuciju Volvo FL se suočava sa ozbiljnim testom: jure ga bikovi kroz srednjevekovni španski grad Siudad Rodrigo. “Neverovatno je da možete voziti kamion ove veličine kroz ovako mali grad”, kaže vozač Rob Hant.

Posle niza spektakularnih testova kompanije Volvo Trucks, na red je došao distributivni kamion Volvo FL. Tokom razvoja novog Volvo FL kamiona, prioritet je bio da vozilo bude što prijatnije za vožnju. U filmu “The Chase” cilj kompanije Volvo Trucks je da prikaže kako je lako manevrisanje novim kamionom od 12 tona u zahtevnom urbanom okruženju, dajući vozaču Robu Hantu zadatak da vozi dva kilometra zakrčenim  ulicama Siudad Rodriga – dok ga „juri” krdo bikova.

“Grad je star, ulice su uske i vozimo na klizavoj kaldrmi. A činjenica da nas ‘juri’ krdo bikova je pravi izazov”, kaže Rob Hunt.

Tokom testa u Siudad Rodrigu kamion je morao da održi brzinu od najmanje 30 kilometara na sat kako ga bikovi ne bi sustigli. U pojedinim delovima vožnje ulice su bile toliko uske da je Rob Hant morao da sklapa retrovizore.

“Bikovi su održavali konstantno veliku brzinu i ponekad su bili zaista blizu, ali kamionom se u krivinama upravlja veoma dobro, tako da je samo bitan način vožnje. Bilo je dosta nezgodnih situacija, ali mi je kamion pomogao kroz ceo ovaj put”, kaže Rob Hant.

Bezbednost ljudi i životinja su bili glavni prioriteti tokom spektakularnog događaja. Preduzete su sve neophodne mere predostrožnosti.

“Najveći rizik je bio taj što smo bili u gradu. Sve je bilo uživo tako da smo morali da se uverimo da je bezbedano i za ljude i za životinje. Sa velikim retrovizorima imao sam dobar pogled na bikove i na trkača iza mene tako da sam mogao da održim bezbednu udaljenost. I automatski menjač je pomogao da se usredsredim  na vožnju”, kaže Rob Hant.

“Novi 12-otonac je opasan  konkurent u najvećem segmentu srednje kategorije. Svaki detalj kamiona je dobro urađen. Na primer, manji točkovi koji snižavaju visinu kabine za pet centimetara. Ovo pruža vozaču bolju preglednost i olakšava ulazak i izlazak iz kabine”, kaže Tobias Bergman, menadžer za distributivna i komunalna vozila u kompaniji Volvo Trucks .

Činjenica da je Volvo FL posebno prilagođen za brz i okretan gradski prevoz je nešto što je vozač Rob Hant naučio iz prve ruke, kada je preuzeo ulogu u filmu “The Chase”.

“Za vozača je korišćenje ovog kamiona u svakodnevnom poslu udobno, kako na kraćim, tako i na dužim putovanjima. Ima automatizovani menjač i tempomat i lak je za upravljanje. Preglednost je veoma dobra; možete videti automobile, bicikliste i pešake. Ovaj kamion definitivno čini vozačev život lakšim”, kaže Rob Hant.

Posle trke, svi bikovi su odvedeni da se odmore na farmi izvan Gvadalahare.