Luka Koper ulaže 200 mil EUR kako bi sačuvala prednost nad Rijekom i Trstom

Luka Koper
Luka Koper (Foto: luka-kp.si)

Luka Kopar planira da od Nove godine proširi svoje kapacitete, kako bi u nju mogla da pristanu po tri prekookeanska broda sa Dalekog istoka, umesto dosadašnja dva. Luka je najavila da će investirati 200 mil EUR, kako bi sačuvala prednost nad Rijekom i Trstom, u kontejnerskom prevozu tereta za za srednjeevropske zemlje, ali joj za jaču železničku mrežu treba milijarda.

– Do sada je već urađeno produbljivanje dna u pristaništu, kako bi mogli da ulaze brodovi sa velikim gazom.  Nameravamo da kapacitet pretovara do 2020. godine, povećamo sa sadašnjih 850.000 na 1,15 miliona standardnih TEU-kontejnera – rekao je za ljubljansko “Delo” direktor Luke Kopar Dragomor Matić.

Prema njegovim rečima, pre svega će biti produžen deo pristaništa za prihvat kontejnera. Za najveću investiciju izgradnju pruge očekuju pomoć države, koja nastoji da dobije evropska sredstva za izgradnju drugog koloseka Kopar – Divača u koju treba uložiti više od milijardu evra.

Predviđeno je da izgradnja novog koloseka traj desetak godina, a maksimalni kapacitet, uz sadašnju železničku infrastrukturu Kopar će dostići već za nekoliko godina.