Za poslovanje u slobodnim zonama u Srbiji minimalno ulaganje 3 mil EUR

PKS (foto:pks.rs)
PKS (foto:pks.rs)

Promet od približno dve i po milijarde evra, koliko su slobodne zone Srbije ostvarile 2012. godine, i obim ulaganja od 755 miliona evra, ukazuju da ovoj fomi poslovanja treba dati ozbiljniji značaj, rekao je potpredsednik PKS Zdravko Jelušić, a prenosi Privredna komora Srbije na svom portalu. Slobodne zone su u prošloj godini imale 173 korisnika, a broj zaposlenih koji rade u slobodnim zonama dostigao je približno 15.000.

U svetu se 20% svetske razmene odvija u slobodnim zonama, rekla je Gordana Hašimbegović, sekretar Udruženja za trgovinu PKS na poslobno-stručnom skupu „Zašto je dobro poslovati u slobodnim zonama Srbije“, na kome su se sreli predstavnici slobodnih zona u našoj zemlji sa potencijalnim investitorima. Na stanku koji su organizovali Grupacija slobodnih zona i carinskih skladišta Udruženja za trgovinu PKS, trgovinska odeljenja ambasada Austrije i Švajcasrke u Beogradu i Delegacija nemačke privrede u Srbiji, predstavnici kompanija koje već posluju u zonama Srbije imali su priliku da iznesu svoja iskustva.

 – Grupacija slobodnih zona osnovana je u Privrednoj komori Srbije 2004. godine sa namerom da se stvori ambijent za povećanje investicija i izvoza, kao i za uređenje zakonske regulative u ovoj oblasti. Grupacija je zajedno sa Ministarstvom finansija aktivno radila na donošenju Zakona o slobodnim zonama, a posebno je insistirala na formiranju Uprave za slobodne zone. Takođe, u saradnji sa PKS urađena je i Strategija razvoja slobodnih zona 2011-2016 – podsetila je Gordana Hašimbegović.

Vidak Tomić iz Uprave za slobodne zone  ukazao je na novu zakonsku obavezu za potencijalne investitore u slobodnim zonama, da investicija mora da iznosi minimum tri miliona evra, od čega milion mora biti investiran tokom prve godine.

Predstavnicima kompanija iz Nemačke, Švajcarske i Austrije način rada, regulativa i pogodnosti koje se nude investitorima, predstavio je Branko Malagurski, direktor slobodne zone Zrenjanin i potpredsednik Grupacije slobodnih zona u PKS. Podsećajući da su slobodne zone označeni i ograđeni prostori u kojima se privreadne aktivnosti obavljaju u stimulativnom režimu, Malagurski je ukazao na poreske olakšice, carinske olakšice i pojednostavljene carinske procedure. Pored finansijskih i fiskalnih olakšica, mnoge pogodnosti daju lokalne samouprave.

U Srbiji je aktivno 11 slobodnih zona i to u Subotici, Pirotu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Šapcu, Kragujevcu, Užicu, Smederevu, Jugu, Kruševcu i Svilajncu.