Teretni železnički saobraćaj se seli iz centra Beograda u Makiš

kontejneri_transport_241113Zbog realizacije projekta “Beograd na vodi” svi kapaciteti preduzeća “Železnički integralni transport” (ŽIT) biće narednih dana u potpunosti izmešteni iz “Savskog amfiteatra” u Ranžirnu stanicu u Makišu, saopštile su “Železnice Srbije”.

Prvi teretni voz za potrebe ŽIT-a već početkom naredne nedelje saobraćaće preko železničke stanice “Beograd ranžirna” u Makišu, izjavio je generalni direktor “Železnica Srbije” Miroslav Stojčić.

Odlaskom poslednjeg teretnog voza za Rijeku od 9. juna zvanično je prestala da radi železnička stanica “Beograd spoljna”, koja je bila sastavni deo Glavne železničke stanice u Beogradu i u kojoj se odvijao teretni železnički saobraćaj.

Samo dan ranije, 8. juna, Akcionarsko društvo za železnički prevoz robe “Srbija kargo” izdalo je takozvano “transportno ograničenje” na osnovu kojeg je stanica “Beograd spoljna” prestala da prihvata i otprema teretne železničke kompozicije.

Na taj način, posle skoro veka postojanja, stanica “Beograd spoljna” prestaje da opslužuje železnički teretni saobraćaj u centru glavnog grada. Prethodnih decenija milioni tona robe primani su i otpremljeni iz ove stanice, a zbog značaja i obima prevoza upravo u ovoj stanici je veliki broj železničara sticao prva profesionalna znanja i neprocenjiva iskustva za dalji rad na železnici.

U skladu sa planovima Saobraćajnog instituta CIP, od postojećih 19 koloseka stanice “Beograd spoljna” u funkciji će ostati tri – za potrebe teretnog železničkog saobraćaja na relacijama Beograd Dunav – Beograd Peron (glavna železnička stanica u Beogradu) – Topčider, i Beograd Dunav – Beograd Peron – Novi Beograd.

U prethodnih petnaestak dana, radnici “Infrastrukture železnice Srbije” su u stanici “Beograd spoljna” demontirali oko kilometar i po koloseka i tri skretnice.