Stellantis najavio novi model: hibridna „pandlina“ iz Kragujevca već 2024.

U Kragujevcu će se praviti nova generacija električnih vozila, saopštila je grupacija Stellantis. Radnici Fiat-ove fabrike, koji su do prošle godini proizvodilil Fiat 500L, već su završili obuku, a prva vozila izaći će sledeće godine. Najjednostavnija nova „panda hibrid“ trebalo bi da košta oko 15.000 evra, a električna oko 20.000 evra, objavio je RTS.  

Nova generacija popularnog malog gradskog automobila „pande“ dobija tako električni pogon i prelazi u klasu iznad. Budući Fiat krosover B klase biće lansiran 2024. godine. Ovaj model dužine oko četiri metra, igra ključnu ulogu u strategiji proizvođača iz Torina da zadrži istaknuto mesto na svetskom tržištu malih gradskih automobila.

– Želimo da se pozicioniramo, da svakom omogućimo malo jeftino i efikasno električno vozilo. Novo vozilo će se zvati „pandlina“, a prodavaće se na svim kontinentima i sa bezbroj personalizacija za određena tržišta – najavljuje Karlos Tavares, direktor Grupacije Stellantis.

Nova „panda“ će se proizvoditi u Srbiji, Brazilu i Maroku.

– Ovo će biti prva fabrika serijskih električnih vozila na Balkanu, a veći deo automobila su već osvojili radnici iz Kragujevca koji su bili na obuci. Tako da 2024. izlaze prve „pande“ iz fabrike u Šumadiji – ističe Tavares.

Foto: Pixabay.com/RAEng_Publications, ilustracija