(FOTO) Održan Transportni kongres na Zlatiboru

Kuda ide železnički sektor u Evropi i Srbiji, moguća rešenja za problem nedostatka vozača, pravci razvoja vodnog saobraćaja, transport i logistika u naftnom sektoru, formiranje cena bile su samo neke od tema Transportnog kongresa, koji je održan 3. i 4. novembrau hotel u „Mona“ na Zlatiboru u organizaciji Asocijacije rukovodilaca transporta i logistike Transportlog i firme “Intico”.

O železničkom sektoru govorio je profesor doktor Branislav Bošković sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu. Problem nedostatka vozača predstavila  je docent dr Olivera Medar, takođe profesorka sa Saobraćajnog fakulteta. Ona je naglasila da je u pitanju globalni problem sa kojim se suočavaju i Evropa, Amerika, Kanada, Japan, što dodatno pogoršava stanje u Srbiji, jer naši vozači, vodeći se boljim uslovima i platom,  popunjavaju radna mesta u firmama u inostranstvu.

Osim velike migracije vozača, kao glavne probleme Medar je navela teške uslove rada, skupe vozačke dozvole, kao i to što se primenjuju nove tehnologije, a vozači se i dalje smatraju nekvalifikovanom radnom snagom, a postoji i negativan ugled profesije.

Miloš Milović iz firme Intico
Miloš Milović iz firme Intico

Kao jedno od rešenja ovog problema je softver za procenu sposobnosti vozača. Veoma zanimljivo izlaganje imao je Miloš Milović iz firme „Intico“ koji je predstavio ovaj interesantan program.  Softver testira sposobnosti za vožnju, brzinu reagovanja, ličnost… Mogu se testirati vozači kamiona, autobusa, automobila, pa bi korišćenje ovog softvera moglo biti od koristi transportnim ali i onim firmama koje nemaju kamione već samo vozni park i zaposlene koji koriste službeni auto.  Softver je izuzetno koristan pri zapošljavanju novih radnika, ali i pri testiranju vozača koji već rade jer će prema njihovim osobinama moći bolje da se uposle  – na primer nekome bolje ide vožnja na otvorenom putu, nekome gradska vožnja. Testira se, između ostalog, periferna percepcija, koncentracija, agresivno ponašanje, vreme reakcije…

Prof. dr Katarina Vukadinović sa Saobraćajnog fakulteta  govorila je  o vodnom saobraćaju. Ona je naglasila da je naša najveća prednost geografski položaj jer se Srbija nalazi na Koridoru Rajna-Dunav koji je dug 1.680 km. Prema njenim rečima, u vodnom saobraćaju ima dovoljno posla, ali naša flota nema dovoljnu nosivost. I ona je kao jedan od problema navela nedostatak kadrova.

Vukašin Bijelić iz firme „Smartivo“ govorio je o GPS praćenju, koje može da obezbedi  da upozori na prekoračenje brzine i servise koji treba da se odrade, pomoću uređaja se mogu dobiti veoma detaljni izveštaji o mnogim aspektima voženje i stanju vozila, potrošnji goriva… Korišćenjem GPS sistema može imati efekta na: uštede goriva, praćenje troškova, sprečavanje zloupotreba…

Izuzetno važna tema bila je formiranje cena.

Docent dr Aleksandar Manojlović sa Saobraćajnog fakulteta   je napomenuo da za formiranje cena treba odrediti ciljeve poslovanja – maksimalni prihod, profit, iskorišćenost kapaciteta, učešće na tržištu, prepoznatljivost firme, ugled…. Po utvrđivanju ciljeva može se odrediti cena. Metodi za određivanje cena su u zavisnosti od toga da li se želi maksimizirati profit, prihod, konkurentnost, samo pokriti troškovi.

Manojlović je upozorio na damping cena koji povlači nižu cenu rada, kupovinu goriva na crno… On je naglasio da je bitno uspostaviti balans  cene i kvaliteta jer „ako firma može da naplati realnu cenu platiće vozače (neće biti krađa), održavaće vozila (neće biti čestih kvarova što dovodi do kašnjenja). Ko plati realnu cenu obezbeđuje dobru uslugu i stalnog partnera“.

Već tradicionalno, ovaj stručni skup okupio je veliki broj profesionalaca iz oblasti transportne industrije. Bila je to prilika za sticanje novih znanja, umrežavanje firmi, kao  i sticanje novih poslova.

Kako biste stekli još bolju sliku, pogledajte u fototeci šta je još zabeležio naš novinar.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.