„Gebruder Weiss“ povećao prihod na 1,2 mlrd EUR – Investicije dostigle 57 mil EUR

Uprkos promenljivom tržištu,  transportno i logističko preduzeće „Gebruder Weiss“  je četvrtu godinu zaredom uspelo da poveća prihod i u poslovnoj 2013. godini je ostvarilo preliminarni neto prihod od oko 1,2 mlrd EUR.

– Imajući u vidu prvu polovinu godine, koja je za nas bila razočaravajuća, mi smo vrlo zadovoljni sa ovakvim završetkom godine – izjavio je  predsednik Upravnog odbora Volfgang Nisner.

Zahvaljujući pozitivnoj promeni u drugoj polovini godine, postignuti su zadati ciljevi koncerna za 2013. godinu, a mali porast prihoda od 3,3% potvrđuje nastavak pozitivnog trenda proteklih godina.

– Sektori za drumski saobraćaj, Air & Sea, logistička rešenja, kao i CEP sektori su se još jednom pokazali kao noseći stubovi našeg uspeha – dodao je  Nisner.

U 2013. godini koncern nije samo nastavio da dosledno sledi svoj korporativni cilj besprekorne usluge, već je uspešno nastavio i svoju strategiju širenja na istok. Značajne signale u tom smeru, firma „Gebruder Weiss“ je poslala preuzimanjem špedicije „Far Freight“, specijalizovane za zemlje ZND i Kavkaza i puštanjem u rad novog logističkog centra u Tbilisiju/Gruzija, kao i otvaranjem prve turske filijale u Istanbulu.

– Mi na ovaj način držimo korak sa našim klijentima, koji su takođe sve aktivniji na ovim tržištima –  objasnio je Nisner.

Ambiciozna investiciona aktivnost

Isti stav ima i finansijski direktor Volfram Zenger-Vajs:

– Razvoj profesionalnosti na bliskom istoku i u centralnoj Aziji, kao i na području Kavkaza, za nas ima veliki strateški značaj. Ovde se zahvaljujući firmi „Gebruder Weiss“ stvaraju centralni čvorovi saobraćaja između Evrope i Azije, najmodernija logistička postrojenja prema najvišim zapadnoevropskim standardima. Na ovaj način možemo našim klijentima da ponudimo istinsku dodatnu vrednost.

Ukupni obim investicionog paketa firme „Gebruder Weiss“ je 2013. iznosio 57 mil EUR i na taj način je obim investicija u odnosu na 2012. godinu još jednom značajno povećan za oko 16%. Visoka stopa sopstvenog kapitala je ostala gotovo nepromenjena, a ona osigurava priličnu nezavisnost preduzeća od kreditnih institucija. Ta stopa je nešto malo veća od 58%.

Kao u prethodnim godinama, firma „Gebruder Weiss“ je i 2013. intenzivno investirala u širenje mreže u centralnoj i istočnoj Evropi: u Češkoj su počele sa radom dve filijale u Jeneču kod Praga i u Jablonecu na Nisi u severnoj Češkoj, a u susednoj Slovačkoj je logistički terminal Senec proširen za još dve logističke hale. Nova filijala u Đeru počevši od jula 2013. upotpunjava mrežu u Mađarskoj. Započeti su dodatni građevinski projekti, koji 2014. treba da se završe: U Elin Pelinu/Bugarska, simbolično su započeti radovi na izgradnji modernog logističkog centra, koji će zameniti dosadašnju filijalu u Sofiji. U Velsu i glavnom sedištu firme u Lauterahu su u toku obimni radovi na proširenju ovih filijala. Osim toga smo u međuvremenu u infrastrukturu firme „Gebruder Weiss“ u južnoj Nemačkoj integrisali prethodno preuzete špedicije „Diehl“ i „Sprenger“.

Drumski saobraćaj i logistička rešenja su se pokazali veoma jakim

gebruder_weiss_1_270314

Sa konsolidovanim ostvarenim prihodom od 801,2 mil EUR, sektor kopnenog saobraćaja se 2013. pokazao uobičajeno jakim i taj rezultat je malo bolji u odnosu na prošlogodišnji.

– Uzimajući u obzir nepovoljno okruženje, ovaj rezultat je vrlo zadovoljavajući –  ocenio je Volfgang Nisner.

Čvrsta saradnja unutar partnerske mreže System Alliance Europe i dobre reakcije na proizvod „GW pro.line“ na evropskom području komadnog i zbirnog tereta – uključujući nove B2C servise „GW pro.line home“ – presudno su doprineli dobrom rezultatu. Ukupno je realizovano oko 10,2 miliona pošiljki. Pri tom su u centru pažnje sve više bila multimodalna transportna rešenja, koja će biti dalje razvijana i u budućnosti. Sektor logističkih rešenja je takođe bio uspešan zahvaljujući inovativnim konceptima i 2013. je realizovan niz značajnih projekata, od čega su mnogi u centralnoj i istočnoj Evropi. Na taj način je bilo moguće da se logistički portfolio firme „Gebruder Weiss“ proširi na održiv način, pre svega u smeru celovitih Supply-Chain-rešenja.

Sektor Air & Sea se uspešno suočava sa promenljivošću tržišta

Sektor vazdušnog i pomorskog teretnog saobraćaja se takođe razvijao pozitivno. Uprkos visokom stepenu nestabilnosti na tržištima, konsolidovani ostvareni prihod je za oko 6% povećan na 256,7 mil EUR.

– To je, između ostalog, i rezultat doslednog širenja naše globalne infrastrukture i naše želje da ponudimo specijalna rešenja za vazdušni i pomorski transport tereta prilagođena zahtevima klijenata –  rekao je direktor sektora Air & Sea Hajnc Zenger-Vajs.

Usled toga je GWconsolution uveden kao novi proizvod na području pomorskog transporta zbirnog tereta, čime su uvedeni standardizovani nivoi usluge, više direktnih pomorskih linija, kao i jedinstveni standardi procesa.

Osim toga sgebruder_weiss_2_270314mo posebnu pažnju obratili na dalji razvoj aktivnosti unutar Azije i proširenje baze specijalnog stručnog znanja na Dalekom istoku: u Šangaju, Čangčunu i Čengduu su aktivnosti logistike skladišta značajno proširene, sa težištem na oblast automobilske industrije. Novi način upravljanja proizvodima u pomorskom teretnom transportu u Šangaju ubuduće treba da pomogne pri realizaciji strategije koncerna u tom regionu i da ojača odnose sa azijskim brodarskim kompanijama.

Pozitivni rast u 2013. godini naročito beleži količina obrađenih kontejnera za pomorski transport. Ovde je uz povećanje od 30 procenata u odnosu na prethodnu godinu postignut volumen od 125.000 standardnih kontejnera (TEU). Sektor vazdušnog transporta tereta je zabeležio mali pad: Usled jako smanjenog obima izvoza iz Kine u prvoj polovini 2013. godine, prevezeni teret je sa nepunih 45.000 t oko 4% manji nego prethodne godine. Relativno novo odeljenje za specijalne transporte „Projects & Break Bulk“ je 2013. prvi put ostvarilo dvocifreni milionski prihod od 11 mil EUR i tako dokazalo da se na njega može računati u budućnosti.

Poslovne jedinice i ćerke firme sa stabilnim uspehom

Servis za dostavu paketa „Gebruder Weiss“, suvlasnik austrijskog DPD-a, 2013. je zabeležio mali rast i završio je godinu sa konsolidovanim ostvarenim prihodom od 126,3 mil EUR. U sektoru logističkog konsaltinga, x|vise je povećanjem prihoda od 30 procenata imao vrlo uspešnu godinu, u kojoj je glavna tema bila e-trgovina.

– Sa razvojem koncepta e-trgovine i sa integracijom sistema veb prodavnica, mi pratimo lance stvaranja vrednosti na B2C tržištu –  kaže član upravnog odbora i šef resora Peter Kloiber.

Tectraxx, proizvodni segment koncerna „Gebruder Weiss“ specijalizovan za visokotehnološku logistiku, sa ostvarenim prihodom od 10,5 miliona evra je bio na nivou prethodne godine. Na našu radost, pozitivne rezultate je ponovo ostvarila firma inet-logistics GmbH, čiji su globalni sistemi za menadžment transporta (TMS) vrlo traženi. Ova ćerka firma osnovana 1999. godine, zabeležila je rast od preko devet procenata. Konsolidovani prihod 2013. godine: 11,9 mil EUR.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.