Izgradnja novih LOGISTIČKIH centara – Kako se razvija tržište u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji?

Kontinuirana potražnja za distributivnim skladišnim prostorom visokog kvaliteta na tržištu Srbije raste, a šire područje Beograda i dalje je u fokusu. Osim projekata koji su u toku, ovo je takođe i region u kome je planiran i najveći broj novih skladišnih kapaciteta, pokazuje poslednji izveštaj konsultantske kuće CBRE o kretanjima u oblasti industrijskih nekretnina.

Nakon uspešne izgradnje pete faze, IPB (Industrijski park Beograd) najavljuje šestu i sedmu fazu svog logističkog parka (za koje je dobijena građevinska dozvola). Kompanija CTP nastavlja da širi svoju mrežu – završetak druge faze CTPark Beograd Sever planiran je za avgust, ali su rokovi pomereni, te se sada očekuje u poslednjem kvartalu ove ili početkom 2022. godine. Najavljena je i treća faza istog projekta, koja bi trebalo da bude završena u četvrtom kvartalu naredne godine. Takođe, u toku je planiranje kompleksa CTPark Beograd Centar.

Napreduje i izgradnja Transfera Logistics Parka u industrijskoj zoni u Novim Banovcima. Na samo 20 kilometara od Aerodroma Nikola Tesla, taj kompleks obuhvataće 27.000 m2 magacinskog prostora, uz 3.000 m2 poslovnog prostora. Investitor je najavio da se radovi odvijaju brže nego što je planirano, te da će objekat uskoro biti spreman za rad.

Kada je reč o velikim investicijama skladišta za sopstvene potrebe, ističe se nemački proizvođač motora MTU Aero Engines koji gradi objekat u Novoj Pazovi. Završetak je predviđen u 2023. godini.

Takođe, kompanija Delta je najavila izgradnju skladišta za potrebe svog novog projekta Ananas – regionalne platforme za e-trgovinu.

Kao i prethodnih meseci, cene zakupa distributivnih skladišta ostale su i u trećem kvartalu 2021. godine na stabilnom nivou od 4,25 EUR/m2 (prime rents), dok je osnovni prinos pao za 0,25 poena (u poređenju sa prethodnim kvartalom), na 8,25% na osnovna sredstva, navodi se u analizi kuće CBRE. Ukupna ponuda je na nivou 940.000 m2.

Unsplash/Jacques Dillies

Region 

U širem području Zagreba, nastavljen je trend iz prethodna dva kvartala, bez novih završetaka u trećem tromesečju 2021. Projekti koji su u toku napreduju prema planu, sa primetnom velikom aktivnošću u poslovnoj zoni u Velikoj Gorici. Osnovni prinos je postepeno opadao i dostigao 8,00% za distributivne skladišne kapacitete, pokazuje analiza CBRE.

U fazi izgradnje je nekoliko kompleksa u neposrednoj blizini Zagreba. Realizacijom svih najavljenih projekata, logistički kapaciteti u Zagrebu mogli bi se povećati za 30%.

Najveći projekti trenutno su prva faza Log Expert One kompleksa i Lidl distributivni centar.

Log Expert One lociran je u poslovnoj zoni Velika Gorica – novo distributivno skladište obuhvatiće oko 69.000 m2, a završetak se očekuje u decembru ove godine. Iako je reč o velikim kapacitetima, ovaj magacin je tokom leta u potpunosti iznamljen. Lidl distributivni centar niče u poslovnoj zoni Križ, u blizini Ivanić-Grada. Projekat je vredan 75 miliona evra, a radovi su počeli u julu 2021. Među manje objekte u izgradnji ubraja se i Saponia logistički i distributivni centar koji se nalazi na Žitnjaku kod Zagreba. Kompanija iz Osijeka počela je gradnju u prvom tromesečju ove godine, a po završetku će kompleks imati nešto više od 4.000 m2.

Kada je reč o planiranim projektima, hrvatski farmaceutski distributer Medika kupio je ovog leta zemljište od 114.000 m2 za razvoj distributivnog centra. Zatim, u predgrađu Zagreba – Samoboru, RC Europe izvodi pripremne radove na zemljištu od preko 70.000 m2, gde je u planu veliki logistički centar. Izgradnja je najavljena za kraj marta 2022. godine, sa periodom razvoja od oko 12 meseci. Takođe, multinacionalna kompanija Spar potpisala je predugovor za kupovinu placa i najavljuje razvoj logističkog centra u Donjoj Ždrenčini.

Ukupna ponuda distributivnih skladišnih kapaciteta iznosi 795.000 m2. Prime rent je na nivou 5,5 EUR/m2 mesečno (bez promene na godišnjem nivou).

Situacija u Sloveniji, koju trenutno karakteriše nedostatak dostupnog prostora, promeniće se uskoro, pošto su kompanije već počele da odgovaraju na potražnju na tržištu, pokazuje analiza CBRE Ljubljana Industrial Market Snapshot Q3 2021. Najznačajnija isporuka planirana u periodu od naredne dve godine – logistički centar Go Asset od 130.000 kvadratnih metara u Sežani.

Imajući u vidu skromnu ponudu modernih objekata na tržištu distributivnog skladišnog prostora, kao i konstantnu potražnju za vrhunskim magacinskim prostorom, trend izgradnje „po meri“ i posedovanja kapaciteta i dalje je prisutan. U planu je razvoj novih objekata kako u Ljubljani, tako i u Mariboru, Kranju i priobalju koparske luke.

Kineski tehnološki gigant Huawei najavio je proširenje svog distributivnog centra u Sloveniji. To proširenje će se odvijati kroz dve faze, a ceo projekat obuhvataće oko 6.000 m2 novog magacinskog prostora. Ukupna vrednost procenjena je na oko 9 miliona evra. Ovo proširenje omogućiće kompaniji Huawei snabdevanje 19 tržišta širom Evrope i povećanje protoka robe na aerodromu Brnik i luci Kopar.

Slovenačka logistička kompanija BTC najavila je obnavljanje ugovora sa SPAR Slovenija, predviđajući intenzivan rast industrijske aktivnosti na tržištu. Osim toga, ova logistička kompanija najavila je i izgradnju regalnog skladišta od 60.000 m2 u Zalogu.

Poznati investitor Go Asset počeo je pripremne radove na lokaciji Log Centar Sezana. Kada bude završen, ovaj logistički centar, koji će se graditi u tri faze, ponudiće oko 130.000 m2 modernog skladišnog prostora u tri objekta.

Prva faza obuhvata logistički prostor nemačkog maloprodajnog lanca Tedi, koji je ujedno i prvo skladište ove kompanije van Nemačke.

Rame uz rame sa Log Centrom Sezana, Go Asset razvija još jedan logistički centar u južnom Mariboru – on će ponuditi 30.000 m2 visokokvalitetnog skladišnog prostora, visine 12 metara. Objekat će biti pogodan za visokoregalno skladište, kao i za potrebe lake industrije.

Prime rent iznosi 6,00 EUR/m2 na mesečnom nivou (bez promene na godišnjem nivou).