Prvi komercijalni logistički robot firme Gideon Brothers

Hrvatska firma za robotiku i veštačka inteligenciju Gideon Brothers predstavila je svoj prvi komercijalni proizvod – autonomnog logističkog robota koju ulazi u upotrebu kroz pilot projekte u tri vodeće hrvatske multinacionalne kompanije: Atlantic Grupi, Orbicu i Tokić. Domaći i strani investitori su do sada uložili 16,3 miliona kuna (2,2 miliona eura, 2,5 miliona amričkih dolara).

Tri kompanije koje će učestvovati u pilot projektima imaju ukupni prihod koji prelazi 3 milijarde evra i posluju u više od 30 zemalja. Atlantic Grupa jedna je od najvećih prehrambenih kompanija u regionu, Orbico je najveći distributer međunarodnih brendova u srednjoj i istočnoj Evropi, a Tokić je najveći trgovački lanac i franšizer za automobilske delove u regionu.

Gideon-ov prvi komercijalni proizvod je samovozni (autonomni) logistički robot, koji može prenositi 800 kg tereta te je sposoban sigurno manevrirati oko ljudi, opreme i drugih pokretnih strojeva. Autonomija se temelji na vizualnoj percepciji, a kombinuje se tehnologiju dubinskog učenja (deep learning) sa stereoskopskim kamerama čime nastaje sledeća generacija robotskog vida koji je jednako pouzdan kao LIDAR, od kojega je deset puta jeftiniji.