Prvi komercijalni logistički robot firme Gideon Brothers

Hrvatska firma za robotiku i veštačka inteligenciju Gideon Brothers predstavila je svoj prvi komercijalni proizvod – autonomnog logističkog robota koju ulazi u upotrebu kroz pilot projekte u tri vodeće hrvatske multinacionalne kompanije: Atlantic Grupi, Orbicu i Tokić. Domaći i strani investitori su do sada uložili 16,3 miliona kuna (2,2 miliona eura, 2,5 miliona amričkih dolara).

Tri kompanije koje će učestvovati u pilot projektima imaju ukupni prihod koji prelazi 3 milijarde evra i posluju u više od 30 zemalja. Atlantic Grupa jedna je od najvećih prehrambenih kompanija u regionu, Orbico je najveći distributer međunarodnih brendova u srednjoj i istočnoj Evropi, a Tokić je najveći trgovački lanac i franšizer za automobilske delove u regionu.

Gideon-ov prvi komercijalni proizvod je samovozni (autonomni) logistički robot, koji može prenositi 800 kg tereta te je sposoban sigurno manevrirati oko ljudi, opreme i drugih pokretnih strojeva. Autonomija se temelji na vizualnoj percepciji, a kombinuje se tehnologiju dubinskog učenja (deep learning) sa stereoskopskim kamerama čime nastaje sledeća generacija robotskog vida koji je jednako pouzdan kao LIDAR, od kojega je deset puta jeftiniji.

Podeli na društvenim mrežama: