Sinsay i MOHITO brže i do srpskog tržišta – Modni gigant otvara novi distributivni centar u Rumuniji

Poljski modni gigant LPP otvoriće novi distributivni centar u blizini Bukurešta koje će skratiti vreme isporuke ne samo u toj zemlji, već i u prodavnice u državama regiona – u Bugarskoj, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Srbiji, Grčkoj i Mađarskoj.

LPP je multinacionalna kompanija koja uspešno posluje kroz poznate brendove kao što su RESERVED, Cropp, House, MOHITO i Sinsay. Osnovana 1991. godine, u Gdanjsku u Poljskoj, predstavlja jednog od lidera u oblasti modne industrije i tekstila u svetu. Od 2017. godine posluje i u Srbiji, sa više od 60 prodavnica na teritoriji cele zemlje.

Rumunski mediji preneli su pre nešto više od mesec dana da je potpisan ugovor o zakupu 65.000 m2 skladišnog prostora u kompleksu CTPark Bukurešt Zapad (CTPark Bucharest West).

Ovo skladište na lokaciji Bolintin-Deal (oko 50 kilometara od Bukurešta), biće drugo kojim kompanija upravlja na rumunskom tržištu. Lokacija tog centra omogućiće servisiranje 450 prodavnica odevnih marki LPP grupe u Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Srbiji, Grčkoj i Mađarskoj – što je region sa populacijom od skoro 59 miliona ljudi.

Izvor: LPP (ilustracija – budući izgled)

Izbor lokacije proizilazi iz poslovnih planova Grupe. Naime, kako navode u saopštenju, nakon povlačenja iz Rusije zapadni i južni delovi Evrope postali su pravac razvoja prodajne mreže modnih brendova poljskog proizvođača.

Očekuje se da će logistički centar početi sa radom krajem 2023. godine. Objekat će omogućiti skladištenje oko 35 miliona odevnih predmeta i dodataka na oko 45.000 paletnih mesta i otpremu 3,7 miliona komada nedeljno.

Sebastijan Soltis, potpredsednik LPP Logistics je rekao da je rumunska privreda trenutno jedna od najbrže rastućih u čitavom regionu CIE, kao i da je rumunsko tržište već nekoliko godina jedno od ključnih u smislu razvoja poslovanja ove kompanije.

– Za samo dve i po godine broj prodavnica brenda LPP u ovoj zemlji se udvostručio – sa 59 na kraju 2019. na 118 na kraju prve polovine 2022. Uzimajući to u obzir, odluka o zakupu novog skladišnog objekta u Rumuniji koji će servisirati LPP prodajnu mrežu, bila je prirodan pravac za nas. Ovo će biti naše drugo skaldište u zemlji, a uvereni smo da će naše poznavanje tržišta i lokalnih uslova omogućiti da dodatno unapredimo svoj potencijal kao logistički operater u regionu – naglasio je Soltis.

Postepenim unapređenjem logističkih procesa, LPP Logistics u svoje objekte uvodi najsavremenija rešenja, uključujući i ona zasnovana na algoritmima veštačke inteligencije.

– Rad u novom distributivnom centru biće podržan, između ostalog, automatskim sorterom dužine 140 metara, koji će istovremeno omogućiti sortiranje robe za čak 450 prodavnica. Uređaj je jedinstveno rešenje koje je razvio tim inženjera zajedno sa holandskim dobavljačem. Zahvaljujući upotrebi specijalnih pneumatskih razvodnika, bilo je moguće maksimizirati broj mesta za spuštanje robe po zauzetoj površini projektovanog sortera. Još jedna velika prednost je veoma tih način rada uređaja – istakao je Sebastijan Soltis.

Transport upakovanih kutija obavljaće automatska transportna linija duga više od jednog kilometra i kapaciteta 2.000 kutija na sat. Ceo sistem će biti integrisan sa opremom kao što su mašine za savijanje i zatvaranje kutija i aplikatori etiketa. Pored sortera i transportne linije, centar će biti opremljen modernim voznim parkom sa više desetina kolica.

Upotreba savremenih tehnologija u skladištima LPP Logistics optimizuje procese, čime se obezbeđuje efikasnost, transparentnost procesa i visoka produktivnost. Sva primenjena rešenja, koristiće 280 operativnih radnika različitih specijalnosti, koji će biti zaposleni u novom distributivnom centru.

Izbor Rumunije za lokaciju novog skladišta nije samo odgovor na planove poljske tekstilne kompanije da iskoristi potencijal razvoja svoje prodajne mreže u regionu. Potpredsednik LPP Logistics napomenuo je i da su odlučili da naprave značajnu promenu u pogledu rute isporuka robe iz fabrika.

– Dosada smo se uglavnom oslanjali na pomorski transport i potencijal poljskih luka. Sva roba je odlazila u Poljsku, gde posluju naša dva distributivna centra. Odatle je asortiman odlazio u prodavnice širom sveta i u skladišta našeg Fulfillment centra. Položaj objekta u južnoj Evropi daje nam priliku da iskoristimo infrastrukturu najveće rumunske luke Konstanca i da tako značajno smanjimo troškove i rokove isporuke u regionu južne Evrope minimiziranjem takozvane „poslednje milje“, koja razdvaja prodavnice od distributivnog centra. To je, dakle, i promena sa značajnim efektom u smislu obima uticaja na životnu sredinu cele naše distributivne mreže – istakao je Soltis, navodi se u saopštenju LPP.

Kompaniju LPP Logistics, podsetimo, poljski modni gigant osnovao je sredinom 2022, a ona je odgovorna za upravljanje mrežom snabdevanja i distribucije cele grupacije.

Naslovna foto: Pexels/ilustracija