Velika potražnja za skladištima u Beogradu pokrenula nove projekte

Potražnja za skladišnim prostorom za primarnu distribuciju u širem području Beograda i dalje je velika, pokazuje analiza konsultantske kuće CBRE Belgrade Industrial Market Snapshot Q2 2021.

Kako je ponuda organičena, u glavnom gradu i okolini u pripremi i realizaciji je nekoliko značajnih projekata – kompanija CTP aktivna je na nekoliko lokacija, Transfera je najavila početak izgradnje svog logističkog parka, Industrijski park Beograd (IPB) uskoro otpočinje fazu 6 i najavljuje fazu 7, za koju je dobijena građevinska dozvola. Ukratko: pipeline je više nego dinamičan, navode analitičari.

Cene zakupa distributivnih skladišta ostale su i u drugom kvartalu 2021. godine na stabilnom nivou od 4,25 EUR/m2, dok je osnovni prinos pao za 0,75 procentnih poena, na 8,5% na osnovna sredstva.

Na tržištu Jugoistočne Evrope, podsetimo, sektor industrijskih i logističkih nekretnina pokazao je najsnažniju otpornost na krizu tokom prethodne godine. U tom segmentu i u 2020. zabeleženo veliko interesovanje ulagača, te je tako industrial lani u regionu ostvario rast investicija od čak 385%.