Koja je procedura prilikom transporta eksponata za izlaganje na sajmovima?

Ukoliko planirate da izlažete na nekom sajmu u inostranstvu, ne zaboravite ove važne stavke – transport robe i neophodni propratni papiri. Potrebno je razmišljati o prevozu štanda, proizvoda, uzoraka, literature…

Kao i za sve, i za ovaj deo je potrebna dobra priprema da bi isporuka tekla nesmetano i da bi vaši materijali bili tamo gde treba da budu u dogovorenom terminu i u “jednom komadu”. Sajamski transport zahteva duži vremenski okvir od tradicionalnog transporta. Možda ćete morati da pošaljete proizvod i druge materijale nedeljama, čak i mesecima unapred.

To dalje iziskuje da ćete na lokaciji morati da imate i skladište u kome će vaša roba biti do samog sajma. Kada vaša roba stigne u skladište, računajte trošak privremenog skladištenja robe, kao i dodatnu naknadu za isporuku do vašeg štanda.

U isto vreme, vodite računa da vaša ambalaža bude pravilno skladištena i da neoštećena dočeka kraj sajma. Zakažite i povratni prevoz, ako nemate iskustva ova stavka bi mogla da prođe “ispod vašeg radara”. Najbolja praksa bi bila da sa istim prevoznikom/špediterom ugovorite i dolaznu i odlaznu turu.

Kao i kod standardnih transportnih operacija i ovde je papirologija kritičan deo procedure. Osim uobičajene dokumentacije, pravilnog obeležavanja robe sa svim detaljima, mora se voditi računa i o carinskim papirima. Kod izlaganja na sajmovima radi se o privremenom izvozu što znači da je dokumentacija drugačija u poređenju sa robom koja je namenjena kupoprodaji. Po završetku sajma, privremeno uvezena roba vraća se u inostranstvo.

Organizacija privremenog izvoza/izvoza sajamske robe jedan je od poslova špeditera. Usluge špeditera će vam biti potrebne i ako se privremeno uvezeni sajamski eksponat proda.

Postoje i kompanije koje su specijalizovane za sajamsku logistiku koja obuhvata – transport robe, izradu carinske dokumentacije, privremeni smeštaj, prevoz do sajma, montažu i demontažu štandova na sajmu, podršku tokom sajma, kao i celokupni povratni proces.
Kod privremenog izvoza/uvoza, može vam od značaja biti i informacija o ATA karnetu. Više o tome pročitajte u ranije objavljenom dokumentu.

Ako vam sve ovo i dalje izgleda komplikovano, najbolje je izabrati stručnjake koji će za vas organizovati kvalitetne prevoznike i konkurentne cene, koordinirati isporuku, pomoći oko papirologije i pratiti vašu pošiljku, potvrđujući konačnu isporuku.

Da li vam je potrebna pomoć oko isporuke na sajmovima?

Za više informacija, posetite cargo-partner web site ili nas kontaktirajte za detaljne konsultacije!

Srdačan pozdrav,
cargo-partner | transport + iLogistics
ključne reči:
ata karnet, transport eksponata, transport za sajam, sajamski eksponati transport, iata transport eksponata

Category: Špedicija, transport i logistika
Tags: ATA carnet, ata karnet, fair exhibits transport, iata transport eksponata, iata transport of exhibits, kargo partner, sajamski eksponati transport, transport eksponata, transport for fair, transport of exhibits, transport za sajam