(VIDEO) Koliko pasa je potrebno da se vuče kamion?

Ako ste se ikada pitali koliko je pasa potrebno da po putu vuče kamion, ekipa iz Boston Dynamics-a ima odgovor. Da budemo precizniji Google robotičari znaju koliko je robotskih pasa potrebno za takav zadatak, prenosi autonet.hr.

U priloženom video zapisu, koji vas s punim pravom može učiniti i pomalo nervoznima, Boston Dynamics je pokazao kako 10 njihovih robotskih pasa može vući kamion srednje veličine po njihovom parkingu. Kamion je bio u leru, a nagib uz koji su „psi“ vukli kamion 1%. Kao što u videu možete videti ovi roboti s tim nisu imali preteranih problema, a svakako im je pomogao raspored sličan onome kad psi vuku sanke.

S jedne strane ovaj nam video pokazuje trenutne mogućnosti robotike i veštačke inteligencije čija kombinacija čovečanstvu može biti korisna na nebrojeno mnogo načina. S druge služi kao upozorenje o tome kakva se moć i potencijal za zloupotrebu krije u svemu tome. Ako ništa drugo, nagledali smo se svakakvih Terminatora, Odiseje, Matrixa, Ex Machina i koječega drugoga.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.