SAVETI: Kako postati i ostati prevoznik?

Drumski prevoz robe godinama je na top listi najčešće otvaranih firmi u Srbiji, a većina domaćih preduzetnika u toj branši vidi šansu za dobar posao. Loša stvar je da koliko god se firmi godišnje otvara, približan broj se i gasi. Zbog toga je važno da se na samom početku postave dobri temelji. U ovom tekstu pokušaćemo da vam bar malo olakšamo put od otvaranja do uspešnog poslovanja.

OTVARANJE FIRME

Pretpostavićemo da ste već kupili svoje dostavno vozilo ili više njih, bilo da su to kombi vozila, manji ili veći kamioni.  Prvi naredni korak je zvanična registracija firme koja se obavlja u Agenciji za privredne registre (APR). Prvo odlučite da li ćete poslovati kao d.o.o. ili preduzetnik. Najbolje je da se oko opcija za registraciju i potrebnih papira konsultujete sa svojim knjigovođom. Obično se na donošenje rešenja iz APR-a čeka 5 radnih dana. Sa rešenjem se odlazi kod pečatoresca, a sa pečatom u banku! Srećno!

LICENCA ZA PREVOZ TERETA

Licenciranje prevoznika uređeno je Zakonom o prevozu tereta u drumskom saobraćaju. Zakonom je propisano da javni prevoz tereta (prevoz tereta kod koga onaj ko ga obavlja naplaćuje uslugu prevoza) može obavljati domaće privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik, na osnovu licence za prevoz.

  • DETALJNO UPUTSTVO ZA APLICIRANJE ZA LICENCU PREUZMITE OVDE!

Umesto toga kome treba, ovde ćemo navesti kome ne treba licenca za prevoz.

Licenca za prevoz nije potrebna za obavljanje:

  1. prevoza tereta za sopstvene potrebe;
  2. prevoza pošiljaka i paketa koje obavlja javni poštanski operator kao univerzalnu poštansku uslugu;
  3. prevoza vozilima koja su namenjena potrebama javne bezbednosti, odbrane, zaštite od vanrednih događaja i potrebama državnih organa, organa autonomne pokrajine ili organa lokalne samouprave, medicinskih i humanitarnih prevoza;
  4. prevoza specijalnim vozilima koja su posle proizvodnje bila prilagođena posebnim namenama, pa se njima ne može obavljati prevoz tereta na isti način, kao sa neprilagođenim vozilima (npr. vozila za prevoz pčela, putujuće biblioteke i dr.);
  5. prevoza tereta u drumskom saobraćaju teretnim vozilom ili skupom vozila čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3.500 kg.

LICE ODGOVORNO ZA PREVOZ TERETA

Iako je ova obaveza uvedena pre nekoliko godina, za domaće prevoznike i dalje je velika nedoumica. Prema Zakonu o prevozu tereta u drumskom saobraćaju, lice odgovorno za prevoz tereta u drumskom saobraćaju je radno angažovano lice koje poseduje sertifikat o profesionalnoj osposobljenosti i ispunjava uslove poslovnog ugleda i koje je odgovorno za stvarno i neprekidno upravljanje poslovima prevoza.

  • KAKO DO LICA ODGOVORNOG ZA PREVOZ TERETA PROČITAJTE OVDE.

GPS I OSTALI SOFTVERI

Držite sve konce u svojim rukama od samog početka!  Kao što smo već pisali, ako se podrazumeva da ste nabavili svoj vozni park, naš savet je da odmah na početku investirate u softvere koji će vam olakšati poslovanje. Navigacija, optimizacija ruta, kontrola trošenja goriva, čitanje taho uređaja… Najbolje bi bilo kada biste sve to dobili od jednog provajdera.

  • O OVIM REŠENJIMA SE MOŽETE INFORMISATI OVDE

Preporučujemo NTS rešenja koja nude: evidenciju pređenih kilometara i prosečne potrošnje goriva vozila, obračun dnevnica, kontrolu goriva, rešenja za tahograf, mobilnu kancelariju, rešenja za komunikaciju između dispečera i vozača, navigaciju iz kancelarije – odnosno slanje ruta vozaču i navigaciju do željenih lokacija, optimizaciju ruta, kontrolu temperature u tovarnom prostoru vozila, program za efikasnije održavanje vozila…

KAKO NAĆI POSAO

Najbolje je da ne pokrećete firmu ako već nemate dogovorene poslove. Ali posla nikad dosta… U odvojenom tekstu smo predstavili više mogućnosti za dobijanje poslova u transportnoj industriji.

  • SAVETE O TOME KAKO NAĆI PREVOZNIČKE TURE PROČITAJTE OVDE.

KAKO STABILIZOVATI FINANSIJE

Još jedan savet: ako pokrećete prevozničku firmu morate spremiti veliki početnički kapital. Plaćanje faktura se odlaže minimum 90 dana, što znači da sami morate finansirati bar tri meseca poslovanja! Ipak, postoje neke male cake kako možete stabilizovati finansije.

  • SAVETE KAKO DA STABILIZUJETE SVOJE FINANSIJE PROČITAJTE OVDE.

KAKO NAĆI RADNIKE

Kako naći i zadržati radnike u transportnoj industriji je izuzetno važno pitanje! Fluktuacija radnika je velika, a vozači kamiona su već nekoliko godina deficitarna radna snaga. Ako imate kvalitetne radnike, držite ih kao malo vode na dlanu. Ako tražite nove, možete se obratiti nama – jer je to pravi put da dođete do svoje ciljne grupe!

BUDITE INFORMISANI

Ono što je važno u poslu je da dobijete prave informacije u pravo vreme. Propuštena informacija može da vas puno košta. Pratite naš sajt, sekciju DRUMSKI TRANSPORT kako biste bili u toku sa novostima iz vaše oblasti poslovanja ili rubiku IZVOZNICI gde možete pročitati novosti o fabrikama u Srbiji. Najlakše je i najefikasnije da se priključite našoj VIBER ZAJEDNICI