Slobodna trgovina sa Turskom – potpisan novi trgovinski sporazum

Novi Sporazum Srbije i Turske o slobodnoj trgovini su 30. januara 2018. godine u Ankari potpisali potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić i ministar ekonomije Turske Nihat Zejbekči.

Zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini, po prvi put će biti omogućen bescarinski izvoz 5.000 tona goveđeg mesa godišnje iz Srbije na tursko tržište, kao i definisanih kvota sirovog i rafinisanog suncokretovog ulja, semena suncokreta i pojedinih vrsta pekarskih proizvoda. Takođe biće udvostručene kvote za izvoz određenih vrsta smrznutog povrća i suvih šljiva iz Srbije u Tursku.

Sa druge strane, Srbija je omogućila bescarinski uvoz iz Turske utvđenih kvota nara, jagoda, plavog patlidžana, tikvica, stonog i suvog grožđa, a takođe su povećane kvote pojedinih prehrambenih proizvoda, koje su već bile predmet slobodne trgovine između dve zemlje.

Po prvi put Sporazum definiše i slobodnu trgovinu uslugama (finansije, transport, telekomunikacije, koprodukcija, itd.).

Potpisivanjem sporazuma stvaraju se uslovi za ratifikaciju u parlamentima dveju zemalja, a potom i za početak primene.

U startu jeftiniji za 20%

Ovaj sporazum je inače još jedan u nizu koji Srbiji omogućavaju da izvozi robu bez carine na tržišta od ukupno oko milijardu potrošača, koji su obuhvaćeni sporazumima sa CEFTA, Evropskog udruženja slobodne trgovine – EFTA, Rusije, Belorusije, Turske i Kazahstana. Poljoprivredni proizvodi su prethodnih godina, zahvaljujući tim sporazumima, u startu na inostranom tržištu bili više od 20 odsto jeftiniji nego proizvodi ostalih izvoznika.

Sporazum je šansa je za srpske privrednike da izvoze robu bez carine u Tursku na tržište od oko 70 miliona stanovnika, kao i da nabavljaju sirovine i poluproizvode, prerarađuju ih u Srbiji i dalje plasiraju u EU, Tursku i zemlje CEFTA bez carina ili sa preferencijalnim carinama

Robna razmena sa Turskom

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija za „Blic“ kažu da je s obzirom na to da je ovim sporazumom Srbija dobila koncesije na određen broj novih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, što znači da je po prvi put omogućen bescarinski uvoz goveđeg mesa i suncokretovog ulja na tržište Turske, izvestan je dalji rast izvoza, ali i ukupne trgovinske razmene između dve zemlje. Turska se, inače, u prošloj godini našla na 12. mestu najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije.

Trgovinska razmena između Srbije i Turske je 2017. godine dostigla rekordan nivo i iznosila je 999 mil EUR, što je 4,1 puta više u odnosu na 2009. godinu, poslednju pre početka primene sporazuma. U posmatranom periodu primene srpski izvoz je porastao 8,5 puta, i to sa 32,1 mil EUR u 2009. godini na 273,2 mil EUR u 2017. godini, sa prosečnom godišnjom stopom rasta od 23,1%. Uvoz je u istom periodu porastao 3,4 puta, sa 210,3 mil EUR u 2009. na 725,4 mil EUR u 2017.