U legalnom tovaru odeće neprijavljeni Miki Maus, Nike, Armani…

Carinici su u saradnji sa policijom 18. avgusta 2021. godine na graničnom prelazu Gradina, u jednom kamionu, pored prijavljenog tovara otkrili i deo neprijavljene robe, kao i one za koju postoji sumnja da povređuje pravo intelektualne svojine.

Prekršaj je otkriven tokom noći kada je na red za redovnu kontrolu na ulazu u Srbiju prijavljen kamion pančevačkih registarskih oznaka kojim je upravljao srpski državljanin.

Kamionom je prevožen tovar tekstilne robe i sportske obuće iz Turske za uvoznika iz Pančeva, ali je nakon upućivanja na detaljan pregled otkriveno da se u tovaru nalazi više robe od onoga što je u dokumentaciji prijavljeno, te da u slučaju gotovo 2.000 artikala postoji sumnja da je reč o kopijama poznatih robnih marki.

Da bi uspeli ovo da konstatuju, carinici su morali da istovare ceo kamion i prebroje sve artikle upoređujući ih sa brojem prijavljenim u podnetoj dokumentaciji, što je ponekad posao koji može potrajati danima.

Ovoga puta, u tovaru čija je ukupna težina gotovo 23 tone, otkriven je deo koji je sporan, što zbog neprijavljivanja, što zbog činjenice da postoji sumnja u autentičnost robnih marki. Vrednost tog dela tovara procenjena je na oko 700.000 dinara. Među zatečenim proizvodima bilo je i puno onih sa oznakama poznatih robnih marki, što ukazuje na moguću povredu prava intelektualne svojine. Najbrojniji među njima bili su dečji odevni predmeti, portikle i sl.

Brendovi čija je oznaka potencijalno zloupotrebljena su Disney, Mickey Mouse, Minnie Mouse, ali i Nike, Tommy Hilfiger, Moncler, Louis Vuitton, Dolce i Gabanna, Emporio Armani i dr.

Uprava carina podseća da „posao carinika nije da utvrdi da li je nešto originalna roba ili ne, već da na osnovu niza parametara posumnja da se radi o kopijama i obustavi carinski postupak, čime praktično onemogućava da se takva roba nađe na tržištu, dok se o njenom statusu ne izjasni ovlašćeni zastupnik brenda“.

Izvor/foto: Uprava carina