U planu otvaranje tri zajednička granična prelaza između Srbije i Crne Gore

Poslanici će uskoro potvrditi sedam sporazuma između Srbije i Crne Gore kojima se reguliše režim pograničnog saobraćaja, ali i granični prelazi između dve države. Do kraja 2020. godine izgradiće se novi granični prelaz na postojećoj lokaciji Gostun, ali sporazumi predviđaju i otvaranje još dva zajednička granična prelaza, prenose Novosti.

Zajednički prelazi, koji podrazumevaju da će obe granične službe obavljati kontrolu prilikom jednog zasutavljanja, na jednom mestu, planiraju se i u mestu Godovo, u Srbiji, na putnom pravcu Tutin – Rožaje, a drugi u mestu Čemerno, Crna Gora, na putu Priboj-Pljevlja.

– Ministarstvo finansija Republike Srbije potpisalo je ugovor o izgradnji zajedničkog graničnog prelaza Gostun za granične organe Srbije i Crne Gore, a početak radova očekuje se uskoro – kažu u Ministasrtvu unutrašnjih poslova, koje je potpisnik sporazuma.

S obzirom na inicijativu Republike Crne Gore da se granični prelaz Gostun-Dobrakovo izgradi kao zajednički, u toku su pregovor sa organima Crne Gore o definisanju sadržaja neophodnih za zajednički rad. Potpisanim sporazumima ne menja se režim rada granične policije Republike Srbije, kao ni režim rada fitosanitarnihg službi na prelazima sa Crnom Gorom.

U Upravi carina objašnjavaju da je u toku planiranje izgradnje graničnog prelaza Gostun, na državnom putu Prijepolje-Bijelo Polje. Potpisan je ugovor o izvođenju radova i dobijena je građevinska dozvola, a rok za završetak je poslednji dan 2020. godine.

– Sporazumi između Srbije i Crne Gore o graničnim prelazima predviđaju da drumski granični prelaz Gostun, kao i do sada bude otvoren 24 časa dnevno – objašnjavaju u Upravi craina.

Preko ovog prelaza se, u skladu sa propisima, mogu izvoziti, uvoziti i provoziti sve vrste robe, a mogu se obavljati carinski postupci i za robu koja podleže veterinarskoj i fitosanitarnoj kontroli.

Preko međunarodnog železničkog graničnog prelaza Prijepolje-Vrbnica-Bijelo Polje, koji je takođe otvoren 24 časa, mogu se izvoziti, uvoziti i provoziti sve vrste robe. Granični prelaz Špiljani-Dračenovac biće i dalje otvoren 24 časa dnevno za saobraćaj putnika i prevoza robe, osim za one koji podležu inspekcijskoj kontroli i na koje se prilikom uvoza i stavljanja u promet plaća akciza.

– Kako na ovom graničnom prelazu sa srpske strane nema organizovane fitosanitarne i veterinarske inspekcijske službe, sporazumima je predviđeno da se u cilju bržeg protoka robe iz Republike Srbije, bez prisustva i pregleda fitosanitarnog ili veterinarskog inspektora mogu izvoziti žive životinje i roba koja podleže fotosanitarnoj i veterinarskoj kontroli u Crnoj Gori, ukoliko je prati potrebna propisana dokumentacija – kažu u Upravi carina.

Sporazumi takođe predviđaju da se u slučaju povraćaja pošiljaka, iz bilo kog razloga, to obavi preko preko graničnih prelaza Dobrakovo-Gostun ili Dračenovac-Špiljani, gde bi vanredni inspekcijski nadzor organizovala nadležna granična inspekcija Republike Srbije.

Podeli na društvenim mrežama: