UVOZ/IZVOZ ITALIJA – Vodeći trgovinski partner Srbije

Privredna saradnja oduvek predstavlja stub odnosa između Italije i Srbije. Ona se razvijala uporedo sa bilateralnim diplomatskim odnosima, koji su uspostavljeni pre više od 140 godina. Danas su trgovinske i ekonomske veze dodatno ojačane tekućim italijansko-srpskim sporazumom o strateškom partnerstvu, čija je deseta godišnjica obeležena prošle godine, Karlo Lo Kašo, Ambasador Italije u Beogradu, publikacija „Italijanska preduzeća u Srbiji – Priča o uspehu“.

Italija je i u 2020, tradicionalno, jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Republike Srbije, a ukupna razmena dve zemlje iznosila je u prvih deset meseci ove godine 2,91 milijarde evra. Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, Italija je u periodu januar-oktobar zauzela 2. poziciju na listi zemalja u koje Srbija izvozi (1,148 milijarde evra/odmah iza Nemačke), kao i 3. mesto na listi država iz kojih uvozimo (1,7703 milijardi evra/iza Nemačke i Kine).

I tokom prethodne godine, Italija je bila drugi spoljnotrgovinski partner Srbije – ukupna razmena dve države iznosila je 3,84 milijardi evra, u čemu je italijanski izvoz učestvovao sa 2,07 milijardi evra (8,7% ukupnog uvoza Srbije – na prvom mestu: automobili, proizvodi od tekstila i mašine), a uvoz iz Srbije u Italiju sa 1,77 milijardi evra (10,1% ukupnog izvoza Srbije – na prvom mestu: automobili, odeća i obuća).

U periodu 2007-2019. godine, Razvojna agencija Srbije ističe Italiju kao jednog od najvećih stranih ulagača, kako po broju tako i po vrednosti projekata. U Srbiji je danas registrovano više od 1.600 kompanija u vlasništvu italijanskih akcionara, koje zapošljavaju više od 50.000 radnika (39.000 neposredno zaposlenih i 12.000 angažovanih kao spin-off i lizing osoblje), pokazuju podaci studije „Italijanska preduzeća u Srbiji. Priča o uspehu“ iz novembra ove godine, izrađene u saradnji Komore italijansko-srpskih privrednika i Ambasade Italije u Beogradu.

Interesovanje italijanskih kompanija da ulažu u Srbiji uprkos aktuelnoj situaciji ne opada i njihova iskustva sa poslovanjem su pozitivna, jer se pokazalo da je Srbija idealna destinacija za strane direktne investicije, ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo, Beogradski ekonomski forum, 24. novembar 2020.

Šta Srbija izvozi u Italiju: prvih 10 proizvoda

1. Automobili, dizel, do 1.500 cm3
2. Automobili, paljenje svećicom, od 1.000 do 1.500 cm3
3. TVP (Fe, neleg. čelika)
4. Delovi obuće, ulošci za obuću, kamašne i slično
5. Kukuruz
6. Obuća sa kožnim đonom
7. Hulahop čarape, pletene ili kukičane
8. Nove spoljne pneumatske gume za automobile
9. Automobili dizel, 1.500 do 2.500 cm3
10. Koža goveđa, dalje obrađena posle štavljenja

(u 2019. godini; Izvor: Republički zavod za statistiku)

Šta Srbija uvozi iz Italije – prvih 10 proizvoda

1. Nerazvrstana roba
2. Delovi i pribor za motorna vozila
3. Goveđa koža, dalje obrađivana posle štavljenja
4. Ostali proizvodi od plastičnih masa
5. Ostale hulahop čarape, pletene ili kukičane
6. Slavine, ventili i slični uređaji
7. Lekovi (nn) za maloprodaju
8. Table, ploče, ormari, pultovi za napon
9. Ulja za podmazivanje i ostala teška ulja
10. Žica od rafinisanog bakra

(u 2019. godini; Izvor: Republički zavod za statistiku)

Italijanska preduzeća u Srbiji

Kada je reč o pretežnoj zastupljenosti italijanskih firmi po sektorima, u našoj zemlji ističu se banke/osiguranja, automobilska i tekstilna industrija. Posmatrano po geografskim oblastima, na području Beograda nalazi se polovina od ukupnog broja preduzeća (od kojih 50% pripada uslužnom sektoru, uz tri bankarsko/osiguravajuće grupacije), dok Vojvodina, Centralna Srbija (pre svega Kragujevac i Jagodina) i Južna Srbije (Niš, Vranje), imaju veći značaj u proizvodnom sektoru. Takođe, Grad Šabac u Zapadnoj Srbiji ima važnu ulogu.

Studija o italijanskim preduzećima u Srbiji pokazala je nekoliko važnih karakteristika:

  • U našoj zemlji podjednako su prisutne italijanske firme različite po veličini (velika, srednja, mala i mikro preduzeća), delatnosti, geografskom području.
  • Italijanske firme su, između ostalog, doprinele i grupisanju po sektorima delatnosti, odnosno ponovnom buđenju privrednih ekosistema u Srbiji. Neki od primera su proizvodnja komponenti za automobilsku industriju u Kragujevcu, tekstilna industrija u Nišu i u Vojvodini, industrija ambalaže u šumadijskom okrugu, IT u Novom Sadu.
  • Razvoj baze preduzeća – posebno u domenu srednjih i malih kompanija. Srbija je sve privlačnija za tercijarni sektor, koji je „pratnja“ industrije.

Sve veći broj srpskih firmi, naročito MSP, pristupa italijanskom tržištu u ulozi dobavljača italijanskim partnerima, Đorđo A. Markeđani Predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika i CEO DDOR osiguranja, publikacija „Italijanska preduzeća u Srbiji – Priča o uspehu“.

Komora italijansko-srpskih privrednika, sa svojih 170 članova – prema podacima s početka 2020, jeste druga inostrana privredna komora po veličini u Srbiji.

Istorija italijanskog preduzetništva u Srbiji

Jedan od prvih primera bilateralne saradnje, koji će dovesti do najvećeg italijanskog ulaganja u Srbiji, jeste ugovor Fiat-a i jugoslovenske Zastave iz 1953. godine. Na tim osnovama u Kragujevcu je započeta proizvodnja različitih modela automobila koji su licencirani u Fiat-u. Nakon 55 godina, 2008. godine, Fiat je zaključio sporazum, sa investicijom od preko milijardu evra, a koji mu je omogućio joint venture sa 67% akcija.Time je ova kompanija postala direktan partner srpske države, koja je zadržala preostali deo akcija u preduzeću. U martu 2015. Fiat S.p.A. se spaja sa Chrysler Group LLC i Fiat Automobili Srbija postaje FCA Srbija.

Ova Fiat-ova investicija bila je zamajac i za otvaranje firmi mnogih poznatih imena iz automobilske industrije (Magneti Marelli, Becchis Osiride, Aunde…), koje danas čine srpski automobilski klaster i, sa preko 60.000 zaposlenih, pokrivaju 10% nacionalnog izvoza.

Na polju proizvodnje, italijanska tekstilna industrija oduvek je imala veliki uticaj u Srbiji. Tokom poslednjih godina u našoj zemlji fabrike su otvrorile Pompea, Golden Lady, Fulgar, Calzedonia, Olimpias (deo grupacije Beneton)…

Vremenom, italijanske firme u Srbiji postajale su sve zastupljenije u različitim privrednim sektorima: građevina (Pizzarotti), IT (Engineering), obnovljivi izvori energije (Fintel), obuća (GEOX, Progetti), ambalaža (Vopachel, Palladio), samolepljivi proizvodi (Vibac), mehanički zatezni elementi (Vescovini), drvo-nameštaj (Labor Legno i Mobilturi), poljoprivreda (Ferrero).

U poslednjih dvadeset godina u Srbiji je italijansko preduzetništvo prisutno u većini sektora i na većem delu teritorije: od Subotice do Vranja, u velegradima i malim mestima. Italijanske korporacije i njihovi domaći partneri – više stotina malih i srednjih preduzeća, podrška su privrednom rastu i razvoju naše zemlje.

Tekst objavljen u saradnji sa kompanijom  FERCAM.

Od svog osnivanja 1949. godine kao mali lokalni prevoznik, FERCAM je postao jedan od glavnih logističkih operatora u Evropi. Sedište kompanije je u Bolzanu, a predstavništvo u Beogradu je osnovano 2017. godine.

 

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.