Zapošljate mlade bez radnog iskustva? – Prijavite se za program „Moja prva plata“ do 31. oktobra

Nacionalna služba za zapošljavanje juče je raspisala javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“ za 2023, koji će biti realizovan kroz četiri faze, a trebalo bi da omogući prvo radno iskustvo za 10.000 mladih. Prva faza je namenjena isključivo poslodavcima, koji će do 31. oktobra moći da se prijave za učešće u programu na sajtu mojaprvaplata.gov.rs.

Druga faza je namenjena nezaposlenima, koji će za učešće u programu moći da se prijave od 6. do 24. novembra, dok će se treća faza programa odnositi na izbor kandidata od strane poslodavaca. Oni će imati mogućnost da vrše proces selekcije prijavljenih kandidata od samog početka njihovog prijavljivanja, a povezivanje, odnosno konačan izbor kandidata, poslodavci će obaviti u periodu od 27. novembra do 8. decembra.

U roku od sedam dana od dana konačnog izbora kandidata, na sajtu če biti objavljena i lista oglašenih pozicija poslodavaca sa brojem odobrenih kandidata. Poslednja faza realizacije programa podrazumevaće potpisivanje trojnog ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata i početak osposobljavanja nezaposlenih biće u periodu od 1. do 15. januara 2024. godine.

Iz NSZ navode da je planirano da program „Moja prva plata“ u novom ciklusu uključi do 10.000 mladih koji imaju manje od 30 godina, sa najmanje srednjim obrazovanjem i bez radnog iskustva. Program će se sprovoditi u privatnom i javnom sektoru, u trajanju od devet meseci, a realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa.

Ove godine iznos prve plate je veći nego lane, pa će tokom trajanja programa, NSZ na mesečnom nivou mladima sa srednjim obrazovanjem novčanu naknadu u iznosu od 28.000 dinara, umesto 25.000 dinara, koliko je bilo prošle godine. Mladi sa visokim obrazovanjem će umesto 30.000 dinara, sada dobijati po 34.000 dinara, uz uplatu doprinosa za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Iz NSZ ističu da se ovim programom daje mogućnost mladima koji nemaju radno iskustvo da obave praksu na konkretnim poslovima kod poslodavca, u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad, kako bi na taj način povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje.

Detaljno uputstvo za kompanije možete pronaći OVDE.

Koje kompanije su prošle godine tražile radnike preko ovog programa pročitajte OVDE.

Izvor: NZS

Foto: Pixabay/aniset, ilustracija

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.