Eksproprijacija 13,5 hektara za proširenje Luke Prahovo

Vlada Srbije utvrdila je javni interes za eksproprijaciju, odnosno administrativni prenos zemljišta i objekata na zemljištu, radi proširenja kapaciteta terminala Luke Prahovo.

Odluka obuhvata 13 katastarskih parcela u ukupnoj površini od oko 135.000 m2.

Najveća parcela koja će biti eksproprisana površine je 111,4 hiljade kvadratnih metara zemljišta pod zgradom i drugim objektima, a njen korisnik je Infrastruktura železnica Srbije.

Među parcelama za koje je utvrđen javni interes za eksproprijaciju je i 9.743 kvadratnih metara zemljišta u vlasništvu opštine Negotin. Takođe, na spisku parcela za eksproprijaciju je i zemljište u svojini Elixir Prahovo, nekoliko parcela fizičkih lica…

Rešenje Vlade Srbije o javnom interesu za eksproprijaciju usvojeno je na sednici 11. juna, a juče je objavljeno u Službenom glasniku (br. 60/2021).

Kako je ranije najavljeno, podsetimo, projektovani novi kapaciteti u Prahovu trebalo bi da omoguće pretovar i skladištenje najmanje 2 miliona tona različitih vrsta rasutih i generalnih tereta. Osim toga, u Prahovu je planiran i terminal za prijem, tretman i odlaganje brodskog ulja i otpadnih voda, koji bi trebalo da bude prvi „zeleni terminal“ u lukama na teritoriji Srbije.

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.