Maersk i dalje preusmerava brodove iz Crvenog mora

Pomorska kompanija Maersk nastavlja i dalje da preusmerava svoje brodove oko Rta dobre nade zbog eskalacije napada u Crvenom moru.

Drugi po veličini svetski okeanski prevoznik obavestio klijente saopštenjem, u kom su detaljno opisali izazove sa kojima se suočavaju i mere koje sprovode kako bi ublažili efekte kašnjenja i prekida isporuke.

Kako prenosi portal Pomorac.hr, Maersk je naveo da se situacija u Crvenom moru poslednjih meseci sve više zakomplikovala, što je kompaniju nateralo da promeni rutu zbog sigurnosti svoje posade, plovila i tereta. Brodovi su, kako iz kompanije kažu, prisiljeni da idu dužim rutama, što rezultira dužim vremenom plovidbe i većim troškovima. Sve to dovodi do gomilanja brodova, kašnjenja i manjka opreme i kapaciteta.

Prema proceni Maerska, gubitak kapaciteta u celoj industriji u drugom kvartalu je od 15-20% na tržištu Dalekog istoka do severne Evrope i Mediterana.

Kako bi povećala pouzdanost, kompanija povećava brzine plovidbe i dodaje kapacitet. Maersk je takođe iznajmio više od 125.000 dodatnih kontejnera kako bi zadovoljio zahteve kupaca. Iako su spot cene porasle i ostale znatno više nego pre godinu dana, porasli su i troškovi. Duža putovanja, povećana brzina plovidbe i dodatni troškovi goriva uzrokovali su povećanje naknada koje su prebačene na teret brodara. Maersk je naveo da je potrošnja goriva po putovanju porasla za 40 odsto, a cene najma su tri puta veće, često fiksne na pet godina.

Prošle nedelje ova kompanije je podigla donju granicu svojih finansijskih planova za 2024, nakon snažnog početka godine, velikim delom zbog preusmeravanja brodova i potražnje veće od očekivane, pišu svetski pomorski portali.

Foto: Pixabay

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.