„Maersk“ odustaje od brodarskog saveza

Danska grupa A.P. „Moller-Maersk“ objavila je da odustaje od planiranog udruživanja prevozničkih kapaciteta s dva brodara zbog neočekivane odluke kineskih vlasti.

Savez P3 najavljen je pre godinu dana a predviđao je udruživanje „Maersk“-a, švajcarskog „Mediterranean Shipping Company“-ja (MSC) i francuskog CMA CGM-a kojim bi nastala objedinjena flota od oko 250 brodova.

Novo udruženje trebalo je početi s radom krajem godine i raspolagati s ukupno 2,6 miliiona kontejnera na rutama između Azije i Europe, u Pacifiku i u Atlantskom okeanu.

U martu su američke vlasti dale svoj blagoslov a početkom juna  i Evropska komisija obavestila je kompanije da neće pokretati istragu o eventualnom kršenju propisa o tržišnom učešću.

Kina je pak odbila odgovarajući zahtev tri kompanije.

Prema rečima izvršnog direktora danske grupe Nilsa Smedegaarda Andersena, savez bi im omogućio manje troškove i manju emisiju štetnih gasova.

Brodari za kontejnerski prevoz tereta muku muče s prevelikim prevozničkim kapacitetima i nedostakom obima tereta. Uprkos č tome „Maersk Line“ je u proteklih pet tromesečja beležio  bolje poslovne rezultate, napominje Reuters.