Udvostručen teretni saobraćaj između Srbije i Luke Konstanca

U Beogradu je 26. septembra 2019, po trinaesti put održan Dan Luke Konstanca, događaj koji je organizovala Administrativna Uprava Luke Konstanca preko svog predstavništva u Srbiji. Poslednjih godina na ovaj dan Beograd postaje mesto susreta najvažnijih kompanija iz oblasti transporta, logistike i agrobiznisa.

Konferencija Dan luke Konstanca pobudila je veliko interesovanje među srpskim firmama iz ove branše. Iz godine u godinu broj učesnika se povećavao, a ove godine je bilo ih je više od 240.

Predstavnici dunavskih luka u Srbiji – Pančevo, Novi Sad, Beograd, Bačka Palanka, Tomi Trade (Smederevo), Prahovo, Bogojevo – i iz Hrvatske (Osijek i Vukovar), ali i brodara, agenata i kontrolnih kuća, kao i predstavnici srpskog Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture i Ambasade Rumunije, došli su da se sastanu sa rukovodstvom Luke Konstanca.

Upravu Luke Konstanca pratila je delegacija predstavnika najvećih lučkih operatora: Chimpex, Comvex, TTS, Socep, Sea Container Services, koji su veoma zainteresovani za uspostavljanje poslovnih veza sa srpskim partnerima u ovoj oblasti.

Daniela Serban, direktorka Luke Konstanca

– U poslednjih godinu dana ojačane su veze sa našim srpskim partnerima i u kontinuitetu se istražuju potencijali protoka roba između dva regiona, kao i novi načini za unapređenje saradnje. Posetili su nas predstavnici mnogo srpskih kompanija da bi se iz prve ruke upoznali sa potencijalima nase luke. Sada dolazimo u Beograd da učvrstimo veze između predstavništva Luke Konstanca i srpskog poslovnog okruženja i uspostavimo jos bolje partnerske odnose – izjavila je Daniela Șerban, generalna direktorka Luke Konstanca.

Ambasadorka Rumunije u Srbiji Oana Cristina Popa preporučila je da nastavimo i u budućnosti sa tradicijom promovisanja Luke Konstanca, jer to, kako je navela, „značajno doprinosi unapređenju i rastu rumunsko-srpskih trgovinskih odnosa“.

Naglašena je važnost Dunava za dve zemlje, spoljna trgovina Srbije preko rečnog saobraćaja povećana je za 30%, a u poređenju sa podacima od pre 5 godina, primećeno je dvostruko povećanje.

Potencijal teretnog saobraćaja između Luke Konstanca i Srbije pokazuju i podaci zabeleženi u prvoj polovini ove godine, kada se ukupna kolicina prevezene robe između dve regije udvostručila. Ako je ukupan promet između luke Konstanca i Srbije u prvih šest meseci prosle godine iznosio nesto preko dva miliona tona, na kraju istog perioda 2019. godine premašio je 4,6 miliona tona.

Roba iz Srbije koja tranzitira preko Luke Konstanca ima kao krajnju destinaciju Italiju, Španiju, Rusiju, Holandiju, Tunis, Liban, Egipat, Južnu Koreju, Jordan, Gruziju, Tursku. Preovlađuju žitarice, ali značajan udeo u prometu imaju i mineralna đubriva i oprema.

Srpske kompanije su važni partneri u budućem razvoju ove rumunske luke, a Dan luke Konstanca u Beogradu je pomoć partnerima u regionu da razviju i unaprede svoje poslovanje koristeći prednosti ove crnomorske luke,i doprinesu širenju rumunsko-srpskih bilateralnih odnosa u oblasti pomorskog i intermodalnog transporta.

Predstavnik luke Konstanca u Beogradu, Vladan Mišić, nakon događaja je izjavio da je veoma ponosan sto je ovaj skup bio najposećeniji do sada.

– To je potvrda da postoji mnogo interesovanja za saradnju sa obe strane i daje nam snagu da i dalje svake godine organizujemo „Dan luke Konstanca“, a sadrzaj konferencije prilagođavamo aktuelnim problemima sa kojima se kako mi, tako i partneri iz Srbije, svakodnevno susrećemo na tržištu. Zahvalan sam svima koji su danas bili sa nama. I na kraju bih ponovio: sa ekonomske tačke gledista, za Srbiju Luka Konstanca predstavlja izlaz na more – rekao je Mišić.