Amazon se uzda u energiju holandskog vetra

Kompanija Amazon najavila je da planira kupovinu polovine energije koju će proizvoditi Hollandse Kus Nort, nova vetroelektrane u Holandiji.

Kompanije Shell i Eneco dobile su dozvolu za izgradnju vetroparka snage 759 megavata u Severnom moru prošlog jula, a Amazon je sada postigao dogovor o kupovini više od 380 megavata za svoje pogone u Evropi, javlja Rojters. Amazon-Shell HKN Offshore Wind Project biće Amazon-ov najveći projekat u oblasti obnovljive energije na jednom mestu dosada.

Vetropark, smešten na 18,5 kilometara od holandske obale, trebalo bi da bude pokrenut do 2023. godine. Prostiraće se na površini od 125 kvadratnih kilometara, a parkom će upravljati konzorcijum CrossWind, koji je zajednički poduhvat kompanija Shell i Eneco. Kako je saopšteno, biće postavljeno 69 gigantskih vetroturbina Siemens Gamesa, snage 11 megavata i prečnika rotora 200 metara.

Imperativ „zelenog“ 

Centri kompanije Amazon širom sveta koriste ogromne količine električne energije, a ova kompanije se ranije našla na meti kritika, zbog toga što je bila „tajanstvena u pogledu izvora energije koje koristi za napajanje svojih poslovnih centara“. Ćerka-firma Amazon Web Services, koja upravlja poslovnim centrima ovog giganta, negirala je te navode.

Osim toga, Amazon je bio pod lupom kritičara i zbog povećanog zagađenja koje izaziva avionima i kombijima, kao i zbog prevelike količine kartona koji koristi prilikom pakovanja. Tehnološki gigant branio se tvrdnjama da je pakovanje koje koristi 100% obnovljivo, kao i da ne upotrebljava plastične kutije niti plastičan materijal za vezivanje.

U kompaniji navode da će ih holandski projekat približiti cilju da do 2040. godine posluju sa nula posto emisije ugljenika i omogućiti da do 2025. godine 100% energije koju koriste bude iz obnovljivih izvora, što je pet godina ranije nego što je ranije planirano.

Kompanija je saopštila da je sada širom sveta uključena u 187 projekata koji omogućavaju napajanje električnom energijom iz vetroelektrana ili solarnih elektrana. To uključuje i 125 solarnih instalacija na krovovima gigantskih skladišta. Najveća takva instalacija u Evropi nalazi se u Velikoj Britaniji, a ekvivalentna je površini 28 fudbalskih terena, što znači da može proizvesti dovoljno snage za 700 domova tokom jedne godine.

Izvor: RTS