Hupac za gubitak krivi nemačke pruge i pad tražnje za transportom u Evropi

Švajcarska kompanija Hupac prošle godine ostvarila je gubitak od 6,2 miliona švajcarskih franaka (6,25 miliona evra), a osim smanjene tražnje za transportom, smatraju da je za pad odgovorna i neadekvatna nemačka železnička mreža.

Pružalac usluga intermodalnog transporta, čije je sedište u gradu Kjaso Chiasso (Kjaso), izvestio je da je njihov obim transporta lani opao za 11,7%, odnosno da je realizovano čak 130.000 manje pošiljki nego što je to bio slučaj 2022.

Prema izveštaju o bilansu u 2023. godini, koji prenosi eurotransport.de, Hupac je lane prevezao oko 975.000 pošiljki (1.866.000 TEU) u kombinovanom drumskom i železničkom transportu, kao i u saobraćaju između luka i zaleđa.

Kako navode, na osnovnom tržištu transalpskog saobraćaja kroz Švajcarsku pad je bio umereniji: 540.000 pošiljki ili minus 7,6 odsto. Netransalpski saobraćaj je takođe opao za 14,9 odsto. Gubitke beleži i saobraćaj u zaleđu iz morskih luka Hamburg, Bremerhaven, Vilhelmshafen i Roterdam – za 13,2 procenata.

Kada je reč o zagađenju ugljen-dioksidom, bililans je pozitivniji: u poređenju sa isključivo drumskim transportom, Hupac je uštedeo oko 1,4 miliona tona CO2 u 2023. godini, smanjio potrošnju energije za 15,5 milijardi megadžula i rasteretio puteve za 18 miliona tona robe.

Opala tražnja za transportom u Evropi

U izveštaju se navodi da je jedan od razloga za negativno poslovanje kompanije Hupac pad tražnje za transportom u Evropi. 

Osim toga, operater navodi i različite probleme na železničkoj mreži. Na primer, ozbiljna nesreća u tunelu Gotthard u bazi u avgustu 2023. rezultiraće ograničenjima do septembra 2024. godine.

Osim toga, troškovi energije i vuče su u nekim slučajevima naglo porasli. Hupac kritikuje kvalitet pre svega nemačke železničke mreže zbog zanemarenog održavanja i neadekvatnog planiranja gradilišta, zbog čega je, kako smatraju došlo do uskih grla, kašnjenja i otkazivanja vozova na mnogim koridorima.

– Tačnost vozova na osi sever-jug kroz Švajcarsku je opala za 50%, a neplanirana otkazivanja vozova su premašila 10%- navode u saopštenju i minus od 6,2 miliona švajcarskih franaka opisuju kao i dalje o prihvatljiv.

– Nastavljena su ulaganja u terminale i IT projekte, sa ukupnim izdacima od 36 miliona švajcarskih franaka.

Dalja rešenja za kombinovani transport

Hupac, kako kažu, nastavlja da razvija inovativna rešenja za kombinovani transport.

– Posle godina priprema, uspeli smo da razvijemo diferencirano rešenje za zamenski saobraćaj tokom zatvaranja železnice doline Rajne u blizini Raštata u avgustu 2024. godine – rekao je generalni direktor Hupaca Michail Stahlhut i dodao da Hupac očekuje da će obim saobraćaja ostati stabilan u tekućoj godini, kao i da je u pripremi povezivanje luke Libek sa Hupac mrežom, preko Ludvigshafena kao čvorišta.

Foto: hupac.ch

Pridružite se

Saznajte prvi najvažnije vesti, budite informisani. Pridružite se našoj Viber zajednici i prijavite za newsletter.